A kínai statisztikai hivatal felfüggesztette a legfiatalabbak munkanélküliségi rátájának közzétételét – írja a Reuters. Az állami tisztviselők szerint új módszertant kell kidolgozniuk az adatok kiszámításához.

A lépés nyilván nem független attól, hogy az elmúlt hónapokban rekordot döntött a munkanélküli fiatalok száma.

A kínai illetékesek döntését a vártnál gyengébb kiskereskedelmi forgalmi adatok nyilvánosságra hozatala után jelentették be.

Fu Linghui, az Országos Statisztikai Hivatal (NBS) szóvivője viszont nem látja olyan borúsan a helyzetet: szerinte a fiatal munkavállalók helyzete „általában stabil”. Hozzátette: a diplomások foglalkoztatási rátája ráadásul „valamivel magasabb, mint az előző év azonos időszakában”.

A Reuters viszont azt írja, hogy a kínai fiataloknak rendkívül kedvezőtlen munkaerő-piaci helyzettel kell szembenézniük.

Kínában a városi területeken élő 16 és 24 év közöttiek munkanélküliségi rátája rekordmagasságot, több mint 20 százalékos ért el júniusban.

A teljes képhez azonban hozzátartozik, hogy az elmúlt hónapokban Kína korlátozta a külföldi felhasználók hozzáférését egyes vállalati nyilvántartásokhoz és tudományos folyóiratokhoz, és felszámolta az országban működő, átvilágítással foglakozó cégeket, amelyek létfontosságú információforrást jelentenek Kínával kapcsolatban a tengerentúli vállalkozások számára. Ez pedig egyáltalán nem nyugtatja meg a befektetőket. 

Kína egyik kezével hívogatón integet, a másikkal agyoncsapja az országba merészkedőket

Kína minden fórumon igyekszik arra bíztatni a befektetőket, hogy bizalommal forduljanak az ázsiai ország felé. A valóságban azonban nem bánnak kesztyűs kézzel a külföldi vállalatokkal. Ráadásul Hszi Csin-ping kínai elnök azon lépései, amelyekkel a hatalmát kiterjesztette és megerősítette, szintén elriasztotta a befektetőket. Bővebben>>>

A kedden közzétett hivatalos adatok szerint Kínában júliusban 5,3 százalékra emelkedett a munkanélküliségi ráta. 

A fiatalok munkanélküliségi rátája pedig rekordmagasságra, egészen konkrétan 21,3 százalékra emelkedett júniusban az NBS legfrissebb adatai szerint. A végzett diplomások 47 százaléka 2022-ben hat hónapon belül sem talál állást, 2018-ban még 43 százalék volt ez az arány. Minderről a China News Service állami műsorszolgáltató számolt be a múlt héten magáncégek megbízásából készült kutatásra hivatkozva.

A nem túl szokványos módszert, azaz a statisztikai adatközlés leállítását konkrétan kiröhögték a kínai közösségi média felhasználói.

„Ha becsukod a szemed, a probléma megszűnik” – írta a kínai Weibo egyik kommentje. „Sikerült homokba dugniuk a fejüket” – írta egy másik felhasználó. 

A Caixin pénzügyi magazin cikkében egy kínai professzor azt mondta, hogy az ország valódi ifjúsági munkanélküliségi rátája márciusban meghaladhatta az 50 százalékot. Más kérdés, hogy a nagyközönség nem sokáig olvashatta a véleményt, mivel a cikket később cenzúrázták.

Nagyot ugrott a munkanélküliségi ráta

A foglalkoztatottak és a munkanélküliek száma is emelkedett júniusban a KSH adatai szerint. Bővebben>>>