Oroszország hétfői megtorló bombázása után a NATO minden jel szerint úgy dönthet, hogy nem csak Ukrajna, de egész Európa légvédelmét minél gyorsabban újra kell gondolni. Jens Stoltenberg főtitkár már kedden az ez irányba fókuszált lépésekről biztosította a nyilvánosságot, és közben az újabb légvédelmi rendszerek is megindultak Kijev felé.

Bár az országnak már a háború kitörése előtt is rengeteg védelmi fegyvert biztosítottak a szövetséges erők, a többnyire amerikai tankelhárító Javelinekből álló arzenál nem jelent értelmezhető oltalmat Oroszország össztüzes rakétatámadásaival szemben, amikkel az ország kritikus infrastruktúráján túl, civil életeket is célba vettek.

Ennek érdekében most a szerdai - több mint 15 millió eurós (6,5 milliárd forint) - holland rakéta felajánlás után, az Egyesült Királyság is bejelentette, hogy többek között további légvédelmi eszközöket küld az ukrán fővárosba - írja a Kyiv Post.

Erőltetett menet

A britek csütörtökön számoltak be újabb felajánlásukról, melyben a láthatáron túl bevetendő levegő-levegő AMRAAM rakétákon túl, 16 tarackot és több 100 drónt is küldenek Ukrajnának, amik a helyi hírszerzés munkáját fogják segíteni. Ezek az elkövetkező hetekben folyamatosan érkeznek majd az országban, és jól kiegészítik majd az amerikaiak által küldött NASAMS légvédelmi rendszerek erejét.

Eközben Brüsszelben megindult a NATO tagállamok védelmi minisztereinek ülése is, ahol Stoltenberg nyitó beszéde szerint megegyezhetnek a fegyvergyártások és szállítások felpörgetése mellett, a szövetség országainak légvédelmének megerősítéséről, de korábbi mondatai szerint a legfontosabb prioritás először az ukrán főváros adományokon keresztüli biztosítása lesz.