„Félmillió ukrán állampolgárt deportáltak Ukrajnából az Orosz Föderációba anélkül, hogy az ő részükről beleegyezés történt volna” – mondta Mikita Poturajev, az ukrán parlament humanitárius bizottságának vezetője a Reuters szerint. 

„Sajnos egyelőre még arra sincs lehetőség, hogy (felvegyük) a kapcsolatot ezekkel az emberekkel” – mondta Poturajev az Európai Parlament tagjainak videokapcsolaton keresztül. Azt a politikus nem közölte, hogy pontosan milyen adatok alapján határozták meg a deportáltak számát. 

Az 1949-es genfi egyezmények, amelyek a konfliktusok során alkalmazott humanitárius bánásmód nemzetközi jogi normáit határozzák meg, tiltják a civilek konfliktus során történő tömeges erőszakos áthelyezését a megszálló hatalom területére, és háborús bűncselekménynek minősítik. A Reutersnek nem reagált az orosz külügyminisztérium az erőszakos kitoloncolásokról szóló kijelentésre. Korábban Moszkva tagadja, hogy szándékosan civileket támadna, mióta február 24-én megszállta Ukrajnát. A Vlagyimir Putyin féle orosz vezetés azt állítja, hogy humanitárius segélyt nyújtanak a távozni kívánóknak.

Viszont az is látszik, hogy az oroszok klasszikus gyarmatosítást folytatnak a megszállt területeken. Rengeteg orosz civilt mozgósítanak, hogy átvegyenek közfeladatokat Ukrajnában.

Bizonyos orosz közlések alátámaszthatják az ukrán állításokat

Egy március 12-i orosz kormányhatározat felsorolta, hogy Oroszország-szerte 95 909 ember hol tartózkodik, akik elhagyták Ukrajnát, beleértve azt a két szakadár régiót – Donyecket és Luhanszkot – is, amelyet Moszkva független entitássá nyilvánított. Egy hónappal később az orosz hadsereg közölte, hogy 138 014 civilt mentett ki Mariupolból, miközben az ostromlott városban fokozódtak a harcok.

Poturajev azt mondta, hogy aggódik azoknak az ukránoknak a sorsa miatt, akiket szerinte Oroszországba küldtek.

„Tudunk az ukrán állampolgárok úgynevezett szűrőtáborairól” – mondta az ukrán politikus, aki szerint a Vöröskereszt tevékenységének egyik lehetséges iránya, hogy legalább ezeket a deportált embereket megtalálja, és kiderítse, hol vannak, mi van velük Oroszországban.

Alexandra Boivin, a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának egyik tisztviselője elmondta, hogy szervezete tárgyal az orosz hatóságokkal arról, milyen lehetőségek vannak arra, hogy segítsenek ezeknek az embereknek. Boivin közölte, hogy egyelőre nem tudja megerősíteni, hogy az embereket erőszakkal kitelepítették.

Tájékoztatás

 A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja részeként valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.