Dél-Afrikában az egészségügyi felügyeleti hatóság bejelentette, hogy nem engedélyezi az orosz Szputnyik V koronavírus-oltás használatát, mivel lehetséges, hogy növeli az AIDS betegséget okozó HIV fertőzés kockázatát a férfiak körében - jelentette a Moscow Times. A döntést egy olyan tanulmány alapján hozták, amely az orosz vakcinában használatos Ad5 módosított adenovírussal végzett tesztek eredményét foglalta össze.

Az egészségügyi termékeket ellenőrző dél-afrikai szabályozó hatóság megjegyzi, hogy az a vállalat,amely a Szputnyik forgalmazására benyújtotta az engedélykérelmét az országban, nem tudta igazolni, hogy a készítmény biztonságos olyan környezetben, amelyben magas a HIV-fertőzöttek száma. Ugyanakkor nyitottak az ezzel kapcsolatos bizonyítékok áttekintésére.

A Szputnyik V fejlesztője, az orosz Gamaleja Központ válaszul bejelentette, hogy hamarosan előáll azokkal az információkkal, amelyek bizonyítják, hogy a dél-afrikai hatóság állításai alaptalanok. Azok az állítások, hogy az 5-ös típusú adenovírus és  HIV-fertőzés kockázata összefügg, kis létszámú teszteken alapulnak. Számos tanulmány, amelyek több mint 7000 ember adatait összesítik, cáfolják a dél-afrikai hatóság állítását.

Dél-Afrikában él a legtöbb HIV-fertőzött ember és az ország az lakosságának jelentős része hezitál, hogy beoltassa magát. A jövő év elejére akarták beoltani a 60 milliós ország lakosságának kétharmadát, ám eddig ennek csak a negyede jött össze. Jelenleg főként az amerikai Johnsnon & Johnson és az amerikai német Pfizet/BioNTech készítményét használják, illetve a kínai Sinovac cég oltása rendelkezik még engedéllyel.