Recep Tayyip Erdogan török elnök Ankarában hétfőn megbeszélést folytat Olaf Scholz német kancellárral az ukrajnai háborúról. A megbeszélés részleteiről a tárgyalást követően közölnek információkat, az viszont biztos, hogy mindkét ország a tűzszünetre irányuló erőfeszítéseket szorgalmazza - írja a Reuters

A NATO-tag Törökországnak közös tengeri határa van Ukrajnával és Oroszországgal a Fekete-tengeren, és mindkettőjükkel jó kapcsolatokat ápol. Törökország elfogadhatatlannak nevezte az inváziót, és támogatásáról biztosította Ukrajnát, ugyanakkor ellenezte a Moszkva elleni szankciókat is. 

Ukrajna vasárnap azt közölte, hogy Törökországgal és Izraellel együttműködve igyekszik meghatározni az Oroszországgal folytatandó tárgyalások helyét és a megbeszélések kereteit.

A hétfői látogatás Scholz első törökországi útja lesz 2021 decemberi hivatalba lépése óta. Németország azon erőfeszítései közepette történik, hogy tárgyalásokat folytasson Vlagyimir Putyin orosz elnökkel a moszkvai invázió befejezése érdekében. Németország és Franciaország vezető szerepet vállal az Európai Unión belül a háború befejezése érdekében.

"A kétoldalú kapcsolatok mellett várhatóan megvitatják a regionális és nemzetközi kérdéseket is, elsősorban az ukrán és török EU-kapcsolatokról" - közölte a török elnökség.

Törökország szerint képes elősegíteni a béketárgyalásokat Ukrajna és Oroszország között, de azt mondja, hogy előbb tűzszünetre és humanitárius folyosókra van szükség.

Az Ukrajnával kapcsolatos fejleményeket ezen a linken követheti.