A brit jegybank pénzügy-politikai testülete nem módosította a gazdaságélénkítő célú likviditásinjekció, vagyis a mennyiségi enyhítés eddigi 375 milliárd fontos (135 ezer milliárd forintos) keretösszegét sem. Mindkét döntés megfelelt az előzetes elemzői várakozások zömének, bár voltak olyan jóslatok a csütörtöki döntés előtt, hogy a Bank of England esetleg emelni fogja a mennyiségi enyhítésre szánt keretet a brit gazdaságot fenyegető recessziós veszély miatt.

Siralmas kilátások

Elemzői vélemények szerint a mennyiségi enyhítés keretének bővítésére előbb-utóbb nagy valószínűséggel sor kerül, annál is inkább, mivel a brit kormány nemrégiben bejelentette, hogy a Bank of England feladatává teszi az inflációkövetés mellett a gazdasági növekedés támogatását is, tekintettel a brit gazdaság egyre siralmasabb kilátásaira.

George Osborne, a konzervatív-liberális brit kormánykoalíció pénzügyminisztere a 2013-2014-es pénzügyi év költségvetési tervezetét ismertetve a londoni alsóházban a minap közölte: a kormány mellett működő Költségvetési Felelősség Hivatala (OBR) a 2013-as naptári év egészére a brit hazai össztermék (GDP) mindössze 0,6 százalékos bővülésével számol. Ez éppen a felére csökkentett prognózis, ugyanis a hivatalos kormányzati makro-előrejelzéseket összeállító testület decemberben közzétett előző előrejelzésében még 1,2 százalékos idei GDP-növekedési becslés szerepelt.

A brit pénzügyminiszter a költségvetési tervezetet előterjesztő felszólalásában közölte, hogy a kormány által a Bank of England számára meghatározott, 2 százalékos éves inflációs cél tartását előíró inflációkövetési mandátum fennmarad, ugyanakkor kiegészül azzal, hogy a jegybanknak a jövőben az inflációs cél mellett a gazdasági növekedésre is összpontosítania kell. Osborne megfogalmazása szerint a kormány új gazdasági programja "a monetáris aktivizmust ötvözi a költségvetési felelősséggel".

Váltás előtt

Júliusban váltás lesz a Bank of England élén: a kormányzói tisztséget Mark Carney, a kanadai központi bank jelenlegi vezetője veszi át Sir Mervyn Kingtől. A londoni elemzői közösségen belül már Carney korábbi nyilatkozatai alapján felmerültek olyan jóslatok, hogy az új kormányzó nyári beiktatása után a Bank of England monetáris politikájának hangsúlya áttolódhat az inflációkövetésről a gazdasági növekedés ösztönzésére.

A Bank of England csütörtöki kamatdöntő ülése után adott gyorselemzésükben az egyik legnagyobb citybeli gazdasági-pénzügyi elemzőház, a Capital Economics közgazdászai kiemelték azt a véleményüket, hogy a jelenlegi 0,5 százalékos alapkamat tartós változatlanul hagyásának puszta ígérete önmagában nem jelentene sokat, mivel a piac már most is azt árazza, hogy ez a kamatszint 2016 elejéig érvényben marad.

A cég elemzői ennek alapján azt valószínűsítik, hogy hivatalba lépése után Carney elkötelezi magát a mennyiségi enyhítési program felújítása mellett, esetleg oly módon, hogy a Bank of England havi elosztásban juttat meghatározott mennyiségű új likviditást a gazdaságba, egészen addig, amíg például a munkanélküliség vagy más változó el nem ér egy bizonyos szintet.