Több mint egymilliárd dolláros fegyverszállítmány Tajvanra szállítását hagyta jóvá Joe Biden amerikai elnök pénteken – írja az AP. Az amerikai elnök a bejelentést a tőzsdezárás utánra időzítette.

A Tajpejbe tartó csomag tartalmaz Harpoon partvédelmi rakétákat 355 millió dollár értékben, illetve Sidewinder légvédelmi rakétákat is 85 millió dollár értékben. A szállítmány legértékesebb részét azonban egy 655 millió dolláros légvédelmi radarhoz készült logisztikai támogatási csomag alkotja. A légvédelmi rendszerek kulcsfontosságúak a szigeten, miután Kína most már rendszeres hadgyakorlatokat végez a sziget környékén, amelyet saját területének tart.

Az amerikai kormány Kínáért és Tajvanért felelős vezetője is úgy látja, Tajvan „elégséges önvédelméhez” szükség van az újonnan vásárolt eszközökre. Laura Rosenberger egyúttal felszólította a kínai kormányt, vessenek véget a szigetországra irányuló katonai, diplomáciai és gazdasági nyomásnak.

Az Egyesült Államok és Kína viszonya főként Nancy Pelosi házelnök augusztusi tajvani látogatása óta éleződött ki. Azóta több amerikai állam kormányzója is Tajpejbe látogatott, az egységes amerikai álláspont szerint túlzó mértékűek a Tajvan körüli kínai hadgyakorlatok. Csütörtökön egy kínai drónt lőtt le a tajvani hadsereg, miután az egyik, országukhoz tartozó sziget felett repült el a kínai Hsziamen kikötőváros közelében.

Kína akár erőszakkal is annektálná Tajvant, a két ország jelenleg semmilyen kapcsolatot nem tart fenn egymással.