A tádzsik kormány júliusban még úgy nyilatkozott, hogy be tudna fogadni 100 ezer embert Afganisztánból, bár ehhez még ki kellene építenie a szükséges infrastruktúrát. Most viszont Ramazon Rahimzoda belügyminiszter csütörtökön már arra figyelmeztetett, hogy országának nincs meg a kellő kapacitása ehhez.

A kormány a korábbi években összesen 70 hektár területet jelölt ki az afgán határ mentén, ahová a menekültek érkezhetnének. A nemzetközi közösség segítségét kérték a befogadóközpontok kialakításához, de "húsz év alatt egyetlen nemzetközi szervezet sem nyújtott gyakorlati segítséget ahhoz, hogy kiépíthessék a szükséges infrastruktúrát a menedékkérők befogadására" - mondta el a miniszter.     

Tádzsikisztánnak 1344 kilométeres közös határszakasza van Afganisztánnal. Az ország az utóbbi 15 évben több mint 3 ezer afgán menekültcsaládot - összesen 15 ezer embert - fogadott be. A tádzsik belügyminisztérium adatai szerint a tádzsik-afgán határon jelenleg 80 család várakozik gyerekekkel arra, hogy elhagyhassa a tálibok uralma alá került hazáját, és beléphessen Tádzsikisztán területére.