Az egyre bizonytalanabb gazdasági helyzet ellenére a Szlovákiában megtelepedett külföldi cégek eddig nem panaszkodtak - írta a pozsonyi Új Szó. Épp ellenkezőleg, a jelenlegi szlovákiai gazdasági helyzetet pozitívan értékelő külföldi cégek aránya a tavalyi nyolc százalékkal szemben 18 százalékra nőtt – derül ki a Szlovák–Német Kereskedelmi és Iparkamara (SNOPK) felméréséből, amelyben 75 olyan, főként német és osztrák céget kérdeztek meg, amelyek Szlovákiában vállalkoznak.

„Az eredmények jobbak, mint egy évvel ezelőtt, amikor Szlovákiában még tartott a járványügyi zárlat” – mondta Markus Halt, az SNOPK szóvivője. Míg azonban a befektetők az eddigi helyzetet pozitívabban ítélik meg, a jövőt tekintve már nem ilyen derűlátók. A megkérdezett vállalatok 59 százaléka számít a helyzet romlására, míg az egy évvel korábbi felmérésben ezek aránya alig 28 százalék körül mozgott.

A felmérést márciusban és áprilisban végezték, és a várakozásokat az ukrajnai háború befolyásolta. A jó hír az, hogy minden olyan külföldi vállalat, amely jobb eredményekre számít, beruházásokat és új alkalmazottak felvételét tervezi. A vállalatok 29 százaléka számít a munkahelyek számának a növekedésére, 17 százaléka pedig a csökkenésére. A cégek csaknem egyharmada tervez a tavalyinál több beruházást, 44 százalékuk pedig fenntartja a beruházások tavalyi szintjét.

A felmérés szerint ugyanakkor a megkérdezett vállalatok közel 80 százaléka ismét Szlovákiát választaná a befektetése helyszíneként.