Az Európa és Kína közötti üzleti kapcsolatok központjává válhat a szlovákiai Szenc tőszomszédságában 100 millió eurós beruházással létrehozandó kereskedelmi és gazdasági centrum - adta hírül a beruházó Ipec Group vállalatra hivatkozva pénteken a pozsonyi Új Szó szlovákiai magyar napilap.

A kínai üzleti központ létrehozásának ötlete kínai részről merült fel. A beruházás kapcsán az Ipec Group már tavaly júliusban aláírta a vonatkozó együttműködési szerződést, két kínai, Anhui tartománybeli vállalattal.

A kereskedelmi cégeket, ipari létesítményeket, lakóparkot magába foglaló kínai központ 2014 elején nyílhat meg a Pozsonyhoz közeli Szenc város logisztikai centrumának szomszédságában - olvasható a vállalat honlapján.

Az összességében 100 millió eurós nagyságrendű beruházás 17 hektáron valósulna meg, a tervezet több száz cég letelepedésével számol.

Ez lesz Kína bejárata Európába - jelentette ki a központ látványterveinek bemutatóján Ivan Èarnogurský, az Ipec Group vezetője. Hozzátette: a terveket már Kínában is bemutatták, Szlovákia pekingi nagykövetségén pedig már a projekt kínai részének irányítójáról is megállapodtak. Hozzáfűzte: Európa kínai központja egyben kulturális központ is lesz.

A központban a kínai autógyártásnak, az ottani utazási irodáknak, és a Bank of Chinának is lenne képviselete. A koncepció mintegy ötezer kínai érkezésével is számol.

Ez utóbbiról viszont megoszlanak a vélemények. Agárdy Gábor, a szenci városi képviselőtestület tagja az MTI pozsonyi irodájának elmondta: egyelőre a "kínai negyed" tervezetét még nem vitatta meg a testület. A város lakói azonban nem igazán örülnek a projektnek, tartanak a nagy számban érkező idegenektől. Hozzátette: az önkormányzat viszont nem akadályozhatja meg a beruházást, csak véleményezési joggal rendelkezik.