Magyarországhoz hasonlóan Szerbiában is október 1-jén kezdődik és a hónap végéig tart a népszámlálás - írja a vajdasági Szabad Magyar Szó. A polgároknak összesen 69 kérdést kell megválaszolniuk, amelyek közül háromra nem kötelező a válaszadás, mondta Petar Korović, a Köztársasági Statisztikai Intézet (RZS) igazgatóhelyettese.

Azokat, akik nem hajlandók együttműködni az összeírókkal, húsztól ötvenezer dinárra (70-170 ezer forint) bírságolhatják. A kérdőív kitöltése nagyjából harminc percet vesz igénybe, és három olyan kérdés van, amire a polgároknak nem kötelező válaszolniuk, ez pedig az anyanyelvre, a vallásra és a nemzeti hovatartozásra vonatkozó kérdés.

A 69 kérdés között néhány új is lesz, az egyik a férfiakra vonatkozik, és úgy hangzik, hogy az illető férfinak hány gyermeke van. Korović szerint ezzel nem az esetleges törvénytelen utódokat akarják leleplezni, hanem a férfiak termékenységének felmérése a cél.

Nem céljuk a büntetés

Az összeírók, mint a korábbi népszámlálásokkor, ezúttal is felkeresik majd a háztartásokat, de a kérdőív immár nem papír alapú, hanem elektronikus. Megtörténhet, hogy az összeíró nem találja otthon a polgárt. Ha másodszor sem találja otthon, akkor üzenetet hagy a postaládában, az info-központ telefonszámával, ahol a polgár időpontot tud egyeztetni, hogy mikor felel meg számára, hogy az összeíró felkeresse.

A népszámlálásért felelős intézetnek nem az a célja, hogy büntesse a polgárokat, hanem az, hogy az emberek megértsék a népszámlálás fontosságát és pontos adatokat adjanak meg.