A kereskedelmi kapcsolatok felfüggesztéséről szóló jogszabály képviselőházi jóváhagyására egy nappal azután került sor, hogy Vologyimir Zelenszkij ukrán elnök virtuális beszédében felhívást intézett a kongresszushoz, és az Egyesült Államok további segítségét kérte az orosz agresszió megfékezése érdekében - írja a lap.

Joe Biden amerikai elnök a múlt héten jelentette be, hogy a G7-ekkel és az Európai Unióval közösen kezdeményezi Oroszország „legnagyobb kedvezmény elve" kereskedelmi státuszának visszavonását, ami az Egyesült Államokban az állandó (rendes) kereskedelmi kapcsolatot jelenti. Két ország a lehető legjobb feltételek mellett kereskedik egymással, ami alacsonyabb vámokat és kevesebb kereskedelmi akadályt jelent. Az ilyen döntéshez a kongresszus állásfoglalása szükséges.

„Mindent meg kell tennünk, hogy Putyint felelősségre vonjuk az ukrán nép értelmetlen lerohanásáért és a globális stabilitás aláásásáért. A kereskedelmi kapcsolatok felfüggesztése lényeges része a béke helyreállítására, az életek megmentésére és a demokrácia védelmére irányuló erőfeszítéseinknek” - közölték a törvény előterjesztői, Richard Neal, a képviselőház pénzügyekért felelős elnöke, massachusettsi demokrata képviselő, valamint a testület rangidős, texasi képviselője, Kevin Brady.

Az orosz-ukrán háborúval kapcsolatos fejleményeket ezen a linken követheti.