A héten derült ki, hogy robbanások következtében három helyen szivárog a földgáz a már leállított Északi Áramlat 1 és a soha be nem indított Északi Áramlat 2 gázvezetékeken. Az Európai Unió szabotázsra gyanakszik az Európába irányuló tenger alatti orosz-német gázvezetékeken történt sérülések esetében. Brüsszel erőteljes választ ígért az energetikai infrastruktúrájának bármilyen szándékos megrongálására.

Csütörtök reggel kiderült, hogy a tengeri vezetéken újabb sérülést találtak a svéd hatóságok. A parti őrség tájékoztatása szerint a negyedik szivárgási pont is Svédország felségvizein történt.

„A négyből kettő Svédország kizárólagos gazdasági övezetében van” – mondta Jenny Larsson, a parti őrség szóvivője a Svenska Dagbladet lapnak szerdán késő este. A másik két sérülés Dánia kizárólagos felségvizein történt. A negyedik szivárgás az Északi Áramlat 2 vezetéknél volt, a közeli Északi Áramlat 1 vezetéknél talált nagyobb lyuk közvetlen közelében – közölte a svéd parti őrség a Reuters szerint.

Bár a feltételezett robbanások idején egyik csővezeték sem volt használatban, a hétfői törések óta gázzal töltötték fel őket, amely a Balti-tengerbe ömlött.

Az Északi Áramlat 2. vezetéket el sem indították, miután engedélyeztetése érdekében Vlagyimir Putyin elnök utasítására már tavaly ősszel elkezdték a gázexport korlátozását, majd a háború kitörése után az EU leállította a projektet. Az Északi Áramlat 1. az ukrajnai invázió kezdete óta egyre kisebb kapacitáson működött, míg nem augusztus végén teljesen leállt.