Több tucat embert tartóztattak le Srí Lankán az elnök otthona közelében tartott tüntetéseken, amelyeken az elnök lemondását követelték az ország legsúlyosabb gazdasági válsága közepette - közölte a rendőrség pénteken – írja az Arab News.

Gotabaya Rajapaksa elnök hivatala a tüntetők közé vegyülő "szervezett szélsőségeseket" tette felelőssé a csütörtök esti tüntetésen történt erőszakért, amelyen a rendőrség könnygázt és vízágyút vetett be a több ezer tüntetőre, és 54 embert letartóztatott.

Péntekre rendkívüli állapotot hirdetett a kormány.

Nuwan Bopage, a gyanúsítottak egy részét képviselő ügyvéd elmondta, hogy többeket közülük különböző sérülések miatt orvosi vizsgálatra vittek.

A tüntetők Rajapaksát okolják a hosszú áramkimaradásokért és az alapvető élelmiszerek hiányáért. A főváros külvárosaiban bevezetett rendőrségi kijárási tilalmat péntek reggel feloldották.

Csütörtökön Rajapaksa Colombo külvárosában lévő magánrezidenciájához vezető utak mentén tüntető tömeg kövekkel dobálta a hadsereg két autóbuszát, amelyeket a rendőrség arra használt, hogy megakadályozza a tüntetők behajtását az elnök házához vezető útra. Felgyújtották az egyik buszt, és visszafordítottak egy tűzoltóautót, amely a buszok oltására sietett.

Legalább egy ember súlyosan megsérült, amikor a rendőrség könnygázzal lőtt a tüntetőkre, hogy megakadályozza a busz elleni támadást.

A helyszínen pénteken több kiégett járművet lehetett látni.

Srí Lankának hatalmas adósságkötelezettségei és csökkenő devizatartalékai vannak. Az emberek hosszú sorokban várakoznak az üzemanyagért, és naponta több órára szünetel az áramszolgáltatás, mert nincs elég üzemanyag az erőművek működtetéséhez, a száraz időjárás pedig kimerítette a vízenergia kapacitását.

Srí Lanka gazdasági gondjaiért azt okolják, hogy az egymást követő kormányok nem diverzifikálták az exportot, és olyan hagyományos pénzforrásokra támaszkodtak, mint a tea, a ruházati cikkek és a turizmus, valamint az importált áruk fogyasztásának kultúrájára.