A svéd energiaügyi hivatal megkongatta a vészharangot, mivel Svédországban - és valószínűleg más országokban sem - nem rendelkezik afelől semmi, mi történjék a tönkrement vagy csak gazdaságtalanná vált szélturbinákkal. Jelenleg lehetséges teljes szélerőmű parkokat létesíteni anélkül, hogy a beruházó pénzügyi garanciát vállalna annak lebontására vagy felújítására az élettartam lejárása után. A legrosszabb esetben idővel így akár "rozsdaerdők" is tarkíthatják majd a tájképet.

Egy, az érvényes szabványok szerint átlagos méretűnek tekinthető szélturbina lebontása és hulladékként való hasznosítása a svéd Östgöta Correspondenten regionális lap számításai szerint mintegy 700 ezer svéd koronába (76 723 euró) kerül. A gyártók jelenleg 20-25 évben adják meg a szélturbinák élettartamát.

A svéd állami energiaügyi hivatal szóvivője rámutatott, hogy Svédországban az önkormányzatok semmilyen jogi eszközzel nem rendelkeznek ahhoz, hogy garanciát követelhessenek a létesítmények lebontásának finanszírozására. Felhívta ugyanakkor a figyelmet arra a jelenségre, hogy a szélenergia hasznosításban úttörőnek számító szomszédos Dániában számos sérült szélturbinát a felújításhoz vagy lebontáshoz hiányzó pénzeszközök miatt egyszerűen csak rozsdásodni hagytak a helyén.