A Vlagyimir Putyin által követelt, orosz energiahordózókért rubelben történő fizetési mechanizmus sérti az EU által egységesen elfogadott, Moszkvával szembeni szankciókat - számol be a Bloomberg.

Az orosz elnök rendeletet adott ki március 31-én, amelyben előírta, hogy az orosz gáz barátságtalan vásárlóinak két számlát kell nyitniuk a Gazprombanknál, egyet devizában, egyet pedig rubelben. Az orosz bank a devizás fizetéseket rubelre váltaná át, mielőtt azt a Gazprom PJSC, az állami tulajdonú gázipari vállalatnak utalná. (Ezt kész alkalmazni a magyar kormány is, míg az EU szerint ez szerződésszegés lenne - a szerk.)

Az Európai Bizottság jogászainak előzetese értelmezése szerint az ilyen rendszerrel történő kifizetések sértik az EU szankcióit - mondta a hírügynökségnek egy, az ügyre rálátó forrás. Egy másik forrás pedig azt állította, hogy a 27 tagállam vezetőiből álló Európai Tanács jogászai egyetértettek ezzel.

A bizottság a héten továbbította az elemzést minden tagállamnak, és ebben kérte, hogy a kormányok tájékoztassák azt a 150 vállalatot, amelyeknek gázszerződéseik vannak Oroszországgal.

Közben zajlik az oroszok Ukrajna lerohanása miatti, hatodik uniós szankciós csomag kidolgozása az Európai Bizottságban, ami érintheti az olajszállításokat is - írja a Portfolio.hu.