A német gazdaság a harmadik negyedévben 0,5 százalékos bővülést mutatott fel a második negyedévi 0,3 százalék után, a francia GDP pedig a 0,1 százalékos csökkenést követően váltott 0,4 százalékos bővülésbe. A negyedik negyedévi kilátások Németország esetében azért sem rózsásak, mert a ZEW gazdaságkutató által közölt novemberi gazdasági bizalmi index a vártnál is nagyobb esést mutatott novemberben.

A német növekedés lassulása rossz hír a magyar gazdaság számára, hiszen a növekedés motorját jelentő export negyede a német piacon talál gazdára. A magyar kormány árgus szemekkel figyeli az EU vezető gazdaságainak kilátásokat és jó esély van rá, hogy ennek fényében lefelé módosítja 2012-es, 1,5 százalékos növekedésról szóló GDP-prognózisát. (Lapunk korábbi értesülései szerint az új szám 0,9 százalék lehet.)

Amint arról mai cikkünkben beszámoltunk, az Orbán-kormánynak alig egy hete maradt, hogy a valóságtól elrugaszkodott makropályát a realitásokhoz igazítsa − ellenkező esetben jöhet a pótköltségvetés.