Romániában 396 alkalmazottjától válik meg az ország legnagyobb vegyipari vállalata - vette át az economedia.ro hírét a Maszol. A Chimcomplex Borzești arra hivatkozva hajt végre jelentős létszámcsökkentést, hogy a méregdrága energia miatt kénytelen visszafogni a termelést.

A Chimcomplex már márciusban bejelentette, hogy ha a gáz és a villanyáram ára nem fog csökkenni, akkor elképzelhető, hogy elbocsátásokat fog eszközölni, augusztusban pedig két hétre leállította a termelést egyik üzemében.

A Chimcomplexnek két gyára van, Borzești-en és Râmnicu Vâlceán. A cégnél tavaly 1900 fő dolgozott, tehát a most bejelentett leépítés a dolgozói állomány több mint 20 százalékát érinti. A vállalat tavalyi árbevétele 2,2 milliárd lej volt, a nyeresége pedig 485 millió lej.

További elbocsátások jönnek

Az idei első negyedévben bevételei nagyjából 10 százalékkal nőttek, azonban a profit 40 százalékkal csökkent. 2021 első félévében a Chimcomplex 159 millió lejt költött vízre és energiára, az idei év azonos időszakában ezek a költségek 413 millió lejre nőttek.

Az elkövetkező időszakban más nagyvállalatoknál is lehet elbocsátásokra számítani, mivel azok semmiféle állami támogatásban nem részesülnek, így piaci áron kénytelenek megvásárolni az energiát.