A Romániában élők mintegy fele úgy véli, hogy pénzügyi helyzete romlott a tavalyi évhez képest, 38 százalékuk pedig pesszimista és a helyzet további romlására számít – derül ki a CEC Bank és a FinZoom.ro banki összehasonlító oldal együttműködésében végzett felméréséből, amit a Maszol idéz.

Az aggodalomra okot adó legfőbb tényező az energiaárak emelkedése – ezt a válaszadók 38,5 százaléka említette. A következő legfontosabb okok a világjárványok, valamint az élelmiszer- és az alapvető szükségletek ellátásának kockázatai, amit a megkérdezettek 14,6 százaléka tart aggasztónak.

Háttérbe szorult a háború

Az ukrajnai konfliktussal kapcsolatos aggodalmak, amelyek az előző negyedévben a második helyen álltak, az ötödik helyre estek vissza, míg a munkanélküliség kilátása a romániaiak mindössze öt százalékát aggasztja, a törlesztőrészletek kifizetésének nehézségei pedig 6 százalékukat.

Míg az első negyedévben a válaszadóknak csak 47 százaléka mondta azt, hogy havonta takarékoskodik, addig mostanra ez az arány 63 százalékra emelkedett. A többség szerény összeget tud félretenni: havi 300 lejnél kevesebbet 28,6 százalékuk, és 300 (24 ezer forint) és 600 lej közötti összeget 17,9 százalékuk.

Ugyanakkor 28,24 százalékról 36,95 százalékra nőtt azoknak az aránya, akik azt állítják, hogy rendelkeznek olyan vésztartalékkal, amely három hónapig fedezi tudja kiadásaikat.