Az Északi Áramlat gázvezeték közelében észleltek robbanásokat az Országos Szeizmológiai Hálózat (SNSN) tagjai Svédországban – írja a Guardian.

Az SVT állami televízió kedd délutáni adása szerint a robbanások hétfőn történtek, és a svéd, valamint a dán mérőállomások is rögzítették azokat a tengerfenéken. A robbanásokat annak a területnek a közelében észlelték, ahol az orosz üzemeltetők hétfőn gázszivárgásra hivatkoztak.

Az első robbanást hétfőn hajnali 2 óra 3 perckor rögzítették, a másodikat hétfőn este 7 óra 4 perckor. A tengeri hatóságoktól délután 2 előtt nem sokkal, illetve este 8 óra 41 perckor érkezett jelentés gázszivárgásról.

A svéd köztévé megszerezte az SNSN-től a robbanások koordinátáit, amelyek ugyanott helyezkednek el, ahol a gázszivárgást is regisztrálták. 

„Tisztán látható, hogyan törnek a hullámok a tengerfenékről a felszínre. Ez minden kétséget kizáróan egy robbanás volt. Éppen Gnosjöben van egy állomásunk, amely felvette az egész folyamatot” – mondta a lapnak az SNSN szeizmológiai előadója, Björn Lund.