Tayyip Erdoğan török elnök pénteken közölte: egyetért orosz kollégájával, Vlagyimir Putyinnal abban, hogy meg kell hosszabbítani az ukrajnai gabona fekete-tengeri exportját engedélyező megállapodást. Újságíróknak nyilatkozva Erdoğan azt mondta, hogy az ENSZ és Törökország erőfeszítéseinek eredményeként remélhetőleg meghosszabbítják a megállapodást, amikor lejár a mostani, július 17-i határidő – adott hírt róla a Szabad Európa.

Aggódik a Bizottság

Az Európai Bizottság segít az ENSZ-nek és Törökországnak a gabonaszerződés meghosszabbításában, és nyitott „minden megoldás megvizsgálására” – mondta még csütörtökön az Európai Unió szóvivője. 

Mint ismert, az ENSZ és Törökország 2022 júliusában hozta tető alá a Fekete-tengeri Gabonakezdeményezést Oroszországgal és Ukrajnával, hogy enyhíteni tudjanak a globális élelmiszerválságon, amelyet tovább súlyosbított az orosz invázió és az ukrán kikötők blokádja. Ukrajna és Oroszország egyaránt ott van a világ vezető gabonaexportőrei között.

Mennyit veszíthet Ukrajna?

A gabonaügylet megszakadása esetén Kijev mintegy félmilliárd dollárt veszít havonta – derül ki az ENSZ, valamint az ukrán mezőgazdasági és vámügyi minisztérium RIA Novosztyi által közölt számításaiból.

Az adatok szerint tavaly augusztustól idén júniusig Ukrajna 50,6 millió tonna gabonát exportált 9,8 milliárd dollár értékben.

Az export zöme kikötőkön halad át: az ügylet időtartama alatt a rajtuk keresztül történő szállítások aránya 78 százalékot tett ki, az elmúlt hónapokban pedig folyamatosan meghaladta a 80 százalékot. A többit vasúton, közúton és kompokon szállítják.

A teljes ukrán gabonaellátás 55,5 százalékát, 28,1 millió tonnát a Fekete-tengeri Gabona Kezdeményezés tette ki. A többi export nagy valószínűséggel Izmajil, Uszt-Dunajszk és Reni dunai kikötőin keresztül kerül az Európai Unióba

– magyarázta a RIA Novosztyinak Leonyid Khazanov, az ipar és az energia terület független szakértője. Megjegyezte, hogy a gabonával megrakott vonatok mennyisége is növekszik az EU felé.

Pénzben kifejezve a gabonaexport a kikötőkön keresztül 7,7 milliárd dollárt tett ki: a Fekete-tengeren keresztül 5,5 milliárd dollárral, a folyón keresztül pedig 2,2 milliárd dollárral. Így, ha nem hosszabbítják meg a gabonaszerződést, Ukrajna akár havi 500 millió dollárt is veszíthet.

A számítások a 2022. augusztus - 2023. június közötti időszakra vonatkozó adatok alapján készültek, egy tonna gabona átlagos költsége alapján. A gabonaexport értékéről az ENSZ Comtrade platformjáról, az ukrán vámhatóság, a Földművelésügyi Minisztérium anyagaiból és a Fekete-tengeri Gabona Kezdeményezés koordinációs központjának honlapjáról tájékozódtak.

A gabonaügyletet tavaly július végén kötötték meg Oroszország , Törökország , Ukrajna és az ENSZ képviselői. 

Két szintet ír elő: egy mechanizmust az ukrán termékek Fekete-tengeri kikötőkből történő exportjára, valamint az orosz élelmiszerek és műtrágyák világpiaci exportjára vonatkozó korlátozások megszüntetését.

Moszkva azonban többször is megjegyezte, hogy az üzlet nem működik az orosz termékek tekintetében, és az ukrán gabonát elsősorban Európába küldik, nem pedig Afrika rászoruló országaiba.

Von der Leyen a gabonaegyezmény meghosszabbításáról, Guterres a globális pénzügyi rendszer átalakításáról beszélt

Oroszország felelőssége a fekete-tengeri gabonaegyezmény meghosszabbítása, ha ez nem történik meg, globális élelmiszerválsággal kell számolnunk - jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Antonio Guterres ENSZ-főtitkárral tartott brüsszeli sajtótájékoztatóján. Bővebben --->