A koronavírus-járvány alaposan elbánt a pozsonyi tömegközlekedéssel - derül ki a Slovak Spectator cikkéből. A Dopravny Podnik Bratislava (DPD) utasainak száma 60-70 százalékkal csökkent a járványt megelőző boldog békeidőkhöz képest, aminek eredményeként a közlekedési vállalatot havonta kétmillió euró vesztesét érő. A bajok kezdete óta 25 millió euró hiány halmozódott fel.

A városi önkormányzat tavaly év végén 3,9 milliós gyorssegélyt hagyott jóvá a cégnek, további támogatást a kormánytól várnak. A helyhatóság visszautasította a pénzügyminisztérium ajánlatát, hogy kamatmentes kölcsönt vegyenek fel, ehelyett a magánvállalatoknak nyújtott állami támogatáshoz hasonló anyagi segítséget várnak.

A közlekedési minisztérium 54 magáncéget húzott ki a bajból, ám nem hajlandó kiterjeszteni ezt az önkormányzati tulajdonban lévő vállalatokra, mondván, ezt nem teszik lehetővé a törvények. Pozsony vezetése ezt diszkriminációnak tartja és hajlandó elmenni az európai fórumokig, hogy jobb belátásra bírja a tárcát.

Az idei év sajnos úgy folytatódott, ahogy a tavalyi végződött. Januárban 74 százalékkal, februárban 68 százalékkal maradtak el a bevételek az egy évvel korábbitól - ami, ugye, még a járvány előtti utolsó két hónap volt -, és a DPB hasonló folytatásra számít. A város vezetősége ugyanakkor közölte, hogy az elbocsátott 121 emberen túl nem akarnak elküldeni senkit és nem fogják leépíteni járatokat.