Becslések szerint az új esetek több mint 60 százalékát az omikron variáns okozza, miközben az elhalálozások és az intenzív osztályra kerülők száma nem emelkedik - közölték az egészségügyi hatóságok.

A 10 millió lakosú Portugáliában az utóbbi 24 órában 10 016 új fertőzöttet találtak, és a koronavírussal összefüggésben tíz halálesetet regisztráltak. Pénteken az új esetek száma 12 943 volt, ilyen magas számot tavaly január vége óta nem jegyeztek fel.

 

Az ország koronavírus elleni átoltottsága kiemelkedően magas, 87 százalék körüli. Az új omikron variáns miatt bezárták a bárokat és a szórakozóhelyeket, rendezvényeken csak negatív vírusteszt felmutatásával lehet részt venni. Az év végi ünnepek alatti összejövetelek után a hatóságok igyekeznek csökkenteni a kontaktusok számát, ezért január első hetére elrendelték a távmunkát és meghosszabbították az iskolákban a téli szünetet.

Katalóniában is az omikron-változat lett a domináns. A spanyol tartományban két hétre újra kijárási korlátozásokat vezettek be.