A tavalyi év utolsó hónapjában az olajtermékek és a nyersolaj külföldi értékesítéséből 14,4 milliárd dolláros bevételre tett szert a világ három legnagyobb olajtermelője. Ez nagyjából 9 százalékos csökkenést jelent az előző hónaphoz képest.

Az ügynökség közölte, nőttek az orosz olajárak engedményei, ennek eredményeként pedig csökkent a bevétel, dacára annak, hogy az ország március óta a legmagasabbra növelte a külföldre irányuló olajforgalmát.

Az exportból és kitermelésből származó bevételek kulcsfontosságú forrást jelentenek az orosz költségvetés számára, melyet a márciusi elnökválasztások előtt a szociális és a háború hatalmas kiadásai terhelnek – írja a Bloomberg. A G7 az orosz nyersolajeladásokra 60 dolláros hordónkénti felső határt szabott meg.

Oroszország hónapokig sikeresen tudta figyelmen kívül hagyni a nyugati szankciókat azzal, hogy az olajat elkezdte kínai, török, latin-amerikai és indiai vevőknek értékesíteni.

Azonban az elmúlt hónapokban az Egyesült Államok szigorította a felső határérték betartásának ellenőrzését, és annak megsértése miatt célba vette azokat a kereskedőket, akik Oroszországhoz kötődnek.

Ennek eredményeképp az egyik legfontosabb orosz olajexportkeverék, az Urals árengedménye mélyült, hordónkénti ára mintegy 10 dollárral a 60 dolláros felső határ alá esett.

Ugyanakkor az ügynökség becslése szerint a csökkenés mintegy harmadát az észak-tengeri olajhoz képest növekvő árengedmények tették ki, míg a többi az általánosan alacsonyabb nemzetközi olajárakból származott.

 

 

 

Egyre kevesebb olajat vesz Európa az oroszoktól

Jelentősen visszaesik Európa részaránya az orosz olaj- és feldolgozott olajtermék-exportban az idén, miközben erőteljesen nő Kínáé és Indiáé – közölte az energiaügyekért felelős orosz miniszterelnök-helyettes.