Oroszországban január 21-én rekordot döntött a napi fertőzöttek száma az omikron koronavírus-változat szélsebes terjedése miatt – tudósított a Moscow Times. Összesen 49,5 ezer fertőzöttet találtak 24 óra alatt, ami 27 százalékos növekedést takar egyetlen nap alatt. Az előző rekord 41,3 ezer eset volt, amit novemberben jegyeztek fel. A szakértők arra számítanak, hogy a következő hetekben eléri a százezret a napi fertőzések száma.

Az adatokból kiderült, hogy a rekordot megelőző hét napban több mint duplájára nőtt a fertőzések száma, a gyorsulás főként Moszkvában érzékelhető, ami a pandémia alatt végig a legfertőzöttebb pontja volt Oroszországnak. A fővárosban egymás után dőlnek meg a rekordok és megközelítették a napi 16 ezer esetet. A duplázódáshoz itt elég volt öt nap. Szentpéterváron hasonlóan romlik a helyzet.

Oroszországban az emberek kevesebb mint a fele kapott oltást, ezért ha az omikron végigfertőzi az oltatlanokat, akkor – mivel az esetek túlnyomó részében gyenge tünetekkel jár – bizonyos fokig (nagyobb kockázattal) átveheti a vakcinák szerepét a vírus elleni védekezésben.

A Kreml vonakodik újabb korlátozásokat bevezetni a felpörgő járvány ellenére, éppen abban bízva, hogy kevés lesz a kórházi kezelést igénylő megbetegedés. Számos régió visszavonta azokat a rendeleteit, amelyek koronavírus-igazoláshoz kötötte a vendéglátó helyek látogatását. A parlamentben levették a napirendről azt a törvényt, ami szintén ehhez kötötte volna az utazást a vonatokon és a repülőgépeken.