Az orosz-ukrán háború elől Románia felé menekülők közül legtöbben a Suceava megyei Szeretvásáron kelnek át határon,  át a határon.  A megyében négy újabb átkelőt nyitnának, hogy csökkentsék a nyomást Szeretvásáron, ehhez az ukrán fél beleegyezése is szükséges - olvasható a Főtér cikkében.

Szombat reggelre a szeretvásári átkelőhely gyakorlatilag megbénult, olyan sok menekült – többségében nő és gyerek – kelt útra az éjszaka. A külügyminisztérium szombat reggel más határátkelők felé irányította az Ukrajnából érkezőket.

A helyszíneken önkéntesek biztosítanak élelmiszer-csomagokat és vizet számukra. Folyamatban van a szeretvásári stadionnál egy menekülttábor kialakítása is, ahol legfeljebb 72 órán át maradhatnak a menekültek, ezt követően a román hatóságok más szálláshelyekre irányítják őket.

A háború kezdete óta körülbelül 19 ezer ukrán állampolgár érkezett Románia területére, 4500-an a szeretvásári határátkelőn keresztül. Körülbelül 11 ezren maradtak Romániában, és mindössze 40-en folyamodtak menekültstátusért.

Záhonyban, a falu művelődési házában egy rögtönzött befogadó állomás nyílt az Ukrajnából vonattal érkező menekülteknek, akik jellemzően csak néhány órára maradnak, amíg megjönnek értük a családtagok, barátok. Néhányan azonban nem tudnak hova menni, ők itt alszanak, amíg nem kapnak szállást valahol - írta még este a 444.hu.

Szombat reggelre már megtelt a záhonyi vasútállomás váróterme a Ukrajnából érkezőkkel, több mint száz ember vár ott a sorsára a Telex helyszíni tudósítása szerint.

A vonatok folyamatosan érkeznek Ukrajnából, így valószínűleg a hajnalban érkezőkkel telt meg a váróterem. Többen nagy bőröndökkel, megpakolt táskákkal ülnek a földeken. Sok köztük a gyerek, az egészen kicsiktől a kamaszokig. Az emberek leginkább magyarul beszélnek, ukránt elvétve hallani a helyszínen.

 A várakozók között egyébként 18-60 év közötti férfiak is vannak, akik az Ukrajnában bevezetett hadiállapot miatt az ukrán Állami Határőrszolgálat Facebook-posztja szerint elvileg nem hagyhatják el az országot. Ketten közülük azt mondták a Telexnek, ők magyar állampolgárok, ezért jöhettek át könnyedén a határon.

Az MTI-nek azt nyilatkozta a záhonyi polgármester, hogy két nap alatt 1600-an érkeztek Záhonyba Ukrajnából. Kiszámíthatatlan, hogy hányan jönnek még a következő napokban, mondta  a portálnak.  Az egyik vonattal 500-an jöttek, egy másikkal viszont csak 100-120-an. Érezhetően kevesebben érkeztek, miután bevezették, hogy a 18 és 60 év közötti férfiak nem hagyhatják el Ukrajnát, hiszen nem csak ők, hanem a családjaik sem indultak útnak.

Az Ukrajnával kapcsolatos legfontosabb híreket ezen a linken olvashatja.