„Belekényszerülni ebbe a valóságba elkerülhetetlenül nyugtalanító, mert a szankciók képesek lerombolni mindazt, aminek a megteremtéséhez sok év kellett” – mondta Lisin a Kommerszant című orosz lapnak adott interjújában. 

Azóta, hogy Oroszország február 24-én megszállta Ukrajnát, az Egyesült Államok, az EU és az Egyesült Királyság több szankciót vezetett be Oroszország, Vlagyimir Putyin elnök és néhány közeli szövetségese ellen. A szankciók a gazdaságot és az ország bankjait, valamint egyes oligarchákat és külföldi vagyonukat célozzák. A Forbes számítása szerint az orosz milliárdosok együttesen mintegy 263 milliárd dollárral szegényebbek az egy évvel ezelőtti teljes vagyonukhoz képest ezek következményeként. De az ország munkásosztálya sem mentesült a szankcióktól, mivel az oroszok egy olyan országban találják magukat, amely egyre inkább el van vágva a világ többi részétől.

Lisin, az egyik legnagyobb oroszországi acélgyártó elnöke és fő részvényese azt mondta, hogy nem a szankciókkal sújtott milliárdosok jóléte miatt aggódik, hanem inkább a „negatív következmények kaszkádja miatt, amely több tízezer dolgozót és számos partnerünk és ügyfelünk több tíz- vagy talán százezer alkalmazottját érinti” – írja a Business Insider az interjú összefoglalásában.

A Novolipetsk Steel részvényese elmondta, hogy félelmei túlmutatnak vállalkozásának fejlődésén, és arra, hogy az képes lesz-e túlélni a zűrzavart. 

„Amit ma látunk, az több mint egy újabb gazdasági válság, mint amilyenekkel a múltban szembesültünk” – mondta Lisin Oroszország gazdaságának fenntartására tett erőfeszítéseivel kapcsolatban. Szerinte a mai helyzet sokkal komolyabb megközelítést, és józan, átgondolt döntéseket igényel.

Lisin egyike azon kevés orosz oligarcháknak, akiket még nem vettek célba nyugati szankciókkal. Bár az Egyesült Királyság a BBC jelentése szerint fontolóra vette a 3000 hektáros, 17. századi Aberuchill kastélyának lefoglalását Skóciában. Az üzletember Oroszország egyik leggazdagabb embere, és a Bloomberg milliárdos indexe szerint a világ 70. leggazdagabb embere. Lisin jelenleg mintegy 22,1 milliárd dolláros vagyonnal rendelkezik. Az index szerint vagyona több mint 5 milliárd dollárral csökkent, mióta Oroszország megkezdte Ukrajna lerohanását.

Az acélmágnás volt az egyik első milliárdos, aki nyilvánosan bírálta Oroszország Ukrajna elleni támadását. Márciusban a munkatársainak írt levelében Lisin hatalmas tragédiának nevezte a támadást, amelyet lehetetlen bármivel is igazolni. Az orosz lapnak adott legutóbbi interjújában Lisin ismét az orosz akciókkal kapcsolatos emberveszteségekről elmélkedett. Elismerte, hogy a szankciókat egy globális konfliktus alternatívájának tekinti.

„Szégyenletes a szankciókról és az ezzel járó személyes kellemetlenségekről panaszkodni a kibontakozó [ukrajnai] humanitárius katasztrófával párhuzamosan” – mondta az üzletember.

A szankciókat lehet igazságtalannak vagy a kollektív felelősség elemeit hordozónak tekinteni, de az emberek halálát és a városok pusztulását minden lehetséges eszközzel meg kell állítani

– tette hozzá Lisin.