A világ jelenlegi legnagyobb szuperjachtja, a Dilbar tulajdonosa az orosz milliárdos, Alisher Uszmanov, akinek hajója, a német Lürssen hajógyárban épült, és elkészítése a gyártó szerint is az egyik legnagyobb kihívást jelentő projekt volt számukra. A több mint 600 millió dollárra becsült úszó palota kifizetése nem kevésbé komoly kihívás volt, az 512 láb hosszú behemótot a Credit Suisse 300 millió dolláros hiteléből finanszírozták, amelyet egy olyan ember irányított, aki az elmúlt két évtizedben a leggazdagabb oroszok bankárává vált: Babak Dastmaltschi.

A 62 éves férfi a Credit Suisse számára rendkívül jövedelmező, az orosz szupermilliárdosok igényeire épülő üzletágat alakított ki: a svájci hitelintézet a csúcson több mint 60 milliárd dollárt kezelt a gazdag oroszoktól, és évente rendszeresen 500-600 millió dollár bevételt hozott – írja a Bloomberg. Uszmanov mellett olyan mágnások dolgoztak együtt Dastmaltschival, mint Roman Abramovics, Viktor Vekszelberg, Oleg Deripaszka, Andrej Melnyicsenko és Mihail Fridman.

"A Credit Suisse nagyon proaktív módon, az orosz elithez fűződő kapcsolatait kihasználva repült rá a gazdag oroszok vagyonaira" - mondta Kern Alexander, a Zürichi Egyetem jogi és pénzügyi tanszékének vezetője.

Hirtelen megállt a hosszú, extrém módon jövedelmező folyamat

Oroszország februári ukrajnai inváziója azonban gazdasági páriává tette Uszmanovot és több tucat más gazdag orosz állampolgárt. Az Európai Unió és az Egyesült Királyság sokukat szankciókkal sújtotta, és a hatóságok lefoglalták különböző vagyontárgyaikat - ingatlanoktól kezdve futballklubokon át a luxusjachtokig. A bank oroszországi részlegének így a befagyasztott számlákon rekedt készpénz kezeléséből származó ismétlődő díjakon kívül nem sok üzlete maradt.

Babak Dastmaltschi
Babak Dastmaltschi
Kép: Credit Suisse

A Credit Suisse persze korántsem az egyetlen bank, amely gazdag oroszok körében keresett üzletet, de a kitettség nagysága miatt kiemelkedik a többi közül. Az általa kezelt magánvagyonból hozzávetőleg 33 milliárd dollár kapcsolódik gazdag orosz magánszemélyekhez. Ez mintegy 50 százalékkal több, mint az UBS Group AG-nál - annak ellenére, hogy a riválisnak sokkal nagyobb a teljes magánvagyoni üzletága.

A Credit Suisse nem sokkal a Szovjetunió összeomlása után lépett be Oroszországba, és ez a korai megjelenés előnyhöz juttatta a bankot a kaotikus aranyláz korszakában, amely az oroszok egy kis csoportját - akiket gyakran oligarcháknak neveznek - hatalmas vagyonok felépítéséhez segítette.

Bár más cégek bankárai is dolgoznak gazdag oroszokkal, Dastmaltschi a régió leggazdagabb ügyfeleinek problémamegoldójaként különböztette meg magát.

Nem csak az orosz oligarcha-üzlet miatt fájhat a svájci bank vezetőnek feje

A Credit Suisse - amely már így is küzd a több milliárd dollárjába és hírnevének felbecsülhetetlen romlásába került botrányok leküzdésével - számára a közel-keleti jelenlétével vetekedő üzletág befuccsolása újabb kátyú a talpra álláshoz vezető úton. A bank helyzetét súlyosbítja, hogy nem az csak az egyre inkább ellehetetlenülő orosz üzlet az egyetlen komoly akadály, amely a bankárral szemben tornyosul. Dastmaltschi a régióhoz fűződő mély kapcsolatai miatt belekeveredett a genfi ügyészek vizsgálatába, amely azt vizsgálja, hogy a Credit Suisse-t büntetőjogi felelősségre kell-e vonni a korábbi sztárbankárból bűnözővé vált Patrice Lescaudron által elkövetett csalásért, akit 2018-ban ítéltek el hamisított ügyletekért és egyéb tranzakciókért, amelyek közül sok orosz ügyfelekhez kapcsolódott.
A Credit Suisse szerint Lescaudront "a Credit Suisse egyetlen más alkalmazottja sem támogatta a bűncselekmények elkövetésében". Dastmaltschi, akit soha nem neveztek meg gyanúsítottként a Lescaudron-ügyben, segített felügyelni a francia ügyfeleit. Az elmúlt hónapokban kétszer is kihallgatták az ügyészek, hogy tájékoztatást adjon arról, mit tudott Lescaudronról, amikor az a grúz milliárdos, Bidzina Ivanishvili pénzét kezelte.
A vezető bankárt egy kapcsolódó bermudai ítéletben bírálták, amiért nem hozta nyilvánosságra, hogy milyen mértékben tudott Lescaudron korai helytelen cselekedeteiről - derül ki a márciusi ítélet másolatából. A bermudai bíró több mint 550 millió dollárra becsülte a Credit Suisse-nek az Ivanishvili-ügy okozta veszteségeit.
A bermudai ügy miatt a Credit Suisse áprilisban profitfigyelmeztetést adott ki, amit súlyosbított a bank Oroszországgal kapcsolatos kitettségének nagyjából 200 millió dolláros leírása. A Lescaudron-ügyben folyó nyomozást ismerő személyek szerint reális esély van arra, hogy a bank ellen vádat emelnek, mert nem tett meg minden szükséges intézkedést a bűncselekmény megelőzése érdekében.

A rainmaker hosszú évek óta baráti kapcsolatban áll Uszmanovval, segítve az üzbég-orosz mágnásnak hatalmas vagyona finanszírozásában, amely magában foglal egy Airbus A340-es repülőgép mellett egy globális ingatlanportfóliót és egészen a közelmúltig jelentős részesedést az Arsenal FC londoni futballklubban.

Aliser Uszmanov
Aliser Uszmanov (Forrás: Reuters)

Amikor a Dilbar szuperjacht Monacóban horgonyzott az éves Yacht Show-ra, Dastmaltschi gyakran töltött időt a fedélzeten, hogy Uszmanovval és kíséretével társalogjon - miközben a cégpolitika betartása érdekében szállodai szobát foglalt a hercegségben.

Gyerekkor Teheránban, tanulmányok az USA-ban

Dastmaltschi származása messze van Monaco milliárdos öblétől, vagy éppen Zürich gazdag Bahnhofstrasse-jától, ahol a Credit Suisse és az UBS található. Teheránban nőtt fel, és az Egyesült Államokban tanult, a George Washington Egyetemen szerzett közgazdasági diplomát. Dastmaltschi karrierjét a washingtoni McKinsey-nél kezdte, majd New Yorkban és Németországban is dolgozott. Később átment a Morgan Stanley Dean Witterhez, és az amerikai bank németországi magánvagyon-üzletágának vezetője lett.

2001-ben a Credit Suisse-hoz került, ahol egy újonnan létrehozott globális családi iroda élére került, ahol a belépési feltétel legalább 50 millió eurós vagyon. Ezzel a pozíciója a pole pozícióba került, amikor az azt követő években az újonnan Oroszországból érkező elit Svájcba áramlott.

Oszmanov mellett Dastmaltschi dolgozott Roman Abramoviccsal is, aki a Credit Suisse bankárát kérte fel, hogy segítsen neki egy - végül sikertelen – ajánlat kidolgozásában, amely az exkluzív svájci síparadicsomban, Verbierben való tartózkodásra irányult.

Viktor Vekszelberg
Viktor Vekszelberg (Forrás: Reuters)

Dastmaltschi Viktor Vekszelberg segítségére is sietett, hogy segítsen a svájci ipari vállalatok portfóliójának megerősítésében, amikor a 2008-as pénzügyi válság idején fő svájci bankja, az UBS állami mentőakcióban részesült. Ennek eredményeképpen az orosz a vagyonának nagyobb részét a Credit Suisse-be helyezte át.

Egyre jobban szorult a "rainmaker" bankár

A kollégák körében az iráni-svájci csúcsbankár olyan magánbankárként szerzett magának hírnevet, aki egyszerre tudta elbűvölni az ügyfeleket és kezelni a nagy jachtok és magánrepülőgépek vásárlásának finanszírozására vonatkozó összetett igényeket. Az általa menedzselt tételek jelentősen hozzájárulnak ahhoz, hogy a magánvagyon kezelői részleg elérje a kitűzött, szerénynek semmiképpen sem nevezhető célokat.

De aztán 2014-ben az Oroszország részleg komoly bajba került, amikor Moszkva annektálta a Krímet, ami kiváltotta az európai és amerikai szankciók első hullámát. A megfelelési és az ügyfélismereti szabályok sokkal szigorúbbá váltak, és a Borisz Jelcin és Vlagyimir Putyin elnökök alatt meggazdagodott oligarchák kezdtek a bank számára teherré válni, még akkor is, ha az abban az évben bevezetett kormányzati korlátozások még viszonylag szűk körűek voltak.

Az ügyet jól ismerő személyek szerint a bank kivonult néhány kapcsolatból, többek között Szulejmán Kerimovval is szakítottak, miután Franciaországban nyilvános adóvita alakult ki a francia Riviérán lévő ingatlanjaival kapcsolatban.

Februárban aztán Putyin ukrajnai inváziója és a szankciók újabb hullámai megállították az Oroszország részleg szárnyalását. "Igazából egyáltalán nincs új üzletünk orosz ügyfelekkel" - mondta Thomas Gottstein, a Credit Suisse vezérigazgatója májusban. Ennek eredményeként a kereskedésből és hitelezésből származó bevételek várhatóan szinte nullára zuhannak. Az egykor jövedelmező magáncég- vagy jachtvásárlások finanszírozása teljesen elpárolgott.

Reuters

És mi történik azzal az emberrel, aki rutinosan vette fel a telefont, amikor oligarchák hívták? A szankciós szabályok megakadályozzák, hogy Dastmaltschi olyanokkal üzleteljen, mint Uszmanov és Vekszelberg. Az elmúlt körülbelül 10 évben Dastmaltschi volt a felelős a legfontosabb ügyfelekért az egész EMEA-régióban. A világ leggazdagabbjainak üzletkötőjeként olyan elit csapatot vezet, amely a Credit Suisse által "vállalkozói jellegű, nagy vagyonúnak" nevezett ügyfeleiről gondoskodik.

A Dilbar eközben kifejezetten szerény környezetben mozog. A fehér ponyvával letakart óriáshajót a német hatóságok lefoglalták egy hamburgi szárazdokkban. Jelenleg nem valószínű, hogy a hajó megjelenik az idei szeptemberi Monacói Yacht Show-n, hogy Dastmaltschit - vagy bárki mást - újra a fedélzetén üdvözölhesse.