Sértődötten állt fel a vacsoraasztaltól április 23-án Brüsszelben Orbán Viktor. A kormányfői rosszkedv oka: ritkán fordul elő, hogy az uniós vezetőkkel szemben semmilyen engedményt nem képes elérni, márpedig most ez történt - kezdi cikkét a Népszava, amely szerint a találkozón hatan vettek részt: Ursula von der Leyen, a Bizottság elnöke, Céline Gauer, a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköznek nevezett pénzügyi alapért felelős munkacsoport vezetője és Björn Seibert kabinetfőnök. Magyar részről: Orbán Viktor, Gulyás Gergely kancelláriaminiszter, valamint Bóka János uniós ügyekért felelős államtitkár

Céline Gauer jelezte, hogy az alapítványokba kiszervezett egyetemeknek nem tudnak pénzt adni, mert azok működését nem látják elég átláthatónak. Részben emiatt is nevezték a magyar terveket annyira rossznak, hogy nem tudják azokat támogatni.

Nem sokkal később Orbán Viktor váratlanul közölte Ursula von der Leyennal, hogy az EU gazdaságélénkítő csomagjából járó pénznek csak a 43 százalékát kéri. A hitelből és vissza nem térítendő támogatásból álló keretnek csak az utóbbi részére ad be tervet a magyar kormány, hivatalosan azért, hogy ne adósodjon el jobban az ország. A lap forrásai szerint, még a magyar fél próbált volna egyezkedni, de von der Leyen azt igyekezett demonstrálni: most kizárt a politikai egyezség.

Nem lehetett ez meglepetés a Népszava információi szerint: az EB már december óta folyamatosan jelezte a problémáit, hogy semmilyen garanciát nem lát arra, hogy az alapítványokba kiszervezett egyetemek átláthatóan gazdálkodnak majd a rájuk bízott vagyonnal. „Azóta hetente találkozunk a magyar tárgyalókkal és mindig elmondtuk nekik, de egyszerűen nem foglalkoztak vele” – mondta egy forrásuk, aki szerint a magyar közbeszerzésért felelős hatóságokat is megkeresték az ügyben, de onnan sem kaptak megnyugtató választ. 

Frissítés:

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter később hazugságnak nevezte a Népszava értesüléseit. Állítja, kifejezetten jó hangulatú egyeztetést folytattak Ursula von der Leyennel, a terveket pedig azért sem dobhatta vissza Brüsszel, mert még be sem mutatták őket.