David Cameron brit miniszterelnök az elmúlt napokban tovább fokozta erőfeszítéseit annak érdekében, hogy megakadályozza Jean-Claude Juncker volt luxemburgi kormányfő megválasztását az Európai Bizottság (EB) élére - derül ki a Financial Times (FT) összefoglalójából. Felhívta Herman Van Rompuyt, a tagállamok állam- és kormányfőit tömörítő Európai Tanács elnökét, arra kérve, hogy megfelelő személyt javasoljon erre a tisztségre. Rompuyt a tagállami vezetők a múlt héten kérték fel a jelöltállításra.

Eközben Nick Clegg miniszterelnök-helyettes sajtónyilatkozattal támogatta főnökét: arról beszélt, hogy a federalista Juncker csak az ismert ortodox vezetési ötletekkel állna elő, amivel megismételné a múlt hibáit. Ugyanakkor Brüsszelben és Berlinben a britek ellen fordult a hangulat, így Juncker lendültben érezheti magát. A luxemburgi exkormányfőt, aki a pénzügyi és az adósságválság idején is vezette az eurózóna pénzügyminisztereinek tanácsát, az Európai Néppárt (EPP) jelölte az EB élére.

Éjszakai hívások

Az Európai Unió 28 tagállamának vezetői közül 22 felhívta Junckert vagy legalább sms-t küldött neki azon az éjszakán, amikor a tagállamok vezetői összegyűltek, hogy az európai parlamenti választások eredményének tükrében egyeztessenek az EU új vezetői posztjainak betöltéséről. Cameron nem volt köztük, sőt az FT tudomása szerint nem is beszélt Junckerrel azóta, hogy a Néppárt jelölte. Ha a luxemburgi politikus befut, brit kollégája nem számíthat mély barátságára.

London abban bízik, hogy összeüthet egy jó kis Juncker-ellenes csapatot. Ide várná Matteo Renzi olasz, Fredrik Reinfeldt svéd, Mark Rutte holland és Orbán Viktor magyar miniszterelnököt. Angela Merkel német kancellár azonban hol megkeményíti, hol puhítja kicsit támogatását az EPP jelöltje mögött. Kedden például pártja, a CDU egyik rendezvényén arról beszélt, hogy európai stílusú megoldást akarnak, amibe a britek is belenyugodhatnak.

Berlini kormánykörökben bíznak abban, hogy Van Rompuy irányításával sikerül megoldani a miniválságot. Az Európai Tanács vezetője a június végén esedékes EU-csúcsra áll elő javaslatával, ám német kormánykörökben úgy gondolják, hogy ha szükséges, őszig is elhúzhatják a vitát.

Tüskék és ellentüskék

Merkel engedékenységét nem fogja erősíteni, ha Cameron pártja, a brit konzervatívok európai parlamenti frakciója szövetségere lép a CDU egyik erősödő ellenfelével, az euroszkeptikus Alternatíva Németországért (AfD) párttal. A német kancellárt már az is felbosszantotta, amikor Cameron 2009-ben kiléptette a torykat az Európai Néppártból, létrehozva egy radikálisabb konzervatív frakciót, a Konzervatívok és Reformpártiak Csoportját. A brit konzervatívok ezért nem tudtak idén beleszólni abba, hogy az EPP Junckert jelölje.

Ezzel párhuzamosan a német sajtó is keménykedik a Spitzenkandidat védelmében. A Der Spiegel azzal vádolta Nagy-Britanniát, hogy évek óta zsarolja és az orránál fogva vezeti az EU-t. Itt van az ideje, hogy eldöntsék: a közösen elfogadott játékszabályok szerint játszanak-e vagy kilépnek a klubból.

Második front

Brüsszeli tisztviselők megértőbbek a britekkel: úgy látják, hogy a helyzet szörnyű, hasonló ahhoz, amikor London 2011-ben megvétózta a szorosabb költségvetési együttműködésről szóló fiskális paktumot.

Cameron arra készül, hogy a szerdán kezdődő brüsszeli G7-fórumon új frontot nyit: azzal támadja a világ legfejlettebb országaiból érkező kollégáit, hogy nem adnak elég támogatást a szíriai válság megoldásához. Találkozik Barack Obama amerikai elnökkel, akivel megpróbál életet lehelni az USA és az EU közötti szabadkereskedelmi tárgyalásokba. Brüsszelben úgy látják, hogy e megállapodást esélyeit enyhén szólva nem javítja, hogy az Európai Parlamentben megnőtt az euroszkeptikus politikusok száma.