Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A lap szerint a tárcavezetők egyelőre csak véleménycserére készülnek az Európai Bizottság (EB) szerdai előterjesztéséről, és a döntést későbbre halasztják. Ennek fő oka, hogy több tagállam, köztük Franciaország, Németország és Olaszország azt szeretné, ha az EB frissítené az Orbán-kormány vállalásairól készült értékelését, amely a megszabott határidőre, november 19-ére kialakult helyzetet tükrözi.

Az uniós grémium ebben megállapította, hogy Magyarország a rendszerszintű korrupció felszámolását célzó 17 vállalásból sokat teljesített, de vannak még hiányosságok, és ezért fenntartotta a pénzügyi szankcióra vonatkozó javaslatát. November közepe óta azonban történtek változások, néhány jogszabály megszavazása a közeljövőben várható az Országgyűlésben, összhangban a brüsszeli elvárásokkal.

A Népszava információi szerint az Európai Bizottság még nem kapott hivatalos felkérést az értékelése kiegészítésére, de a tagállamok megbízták az EU soros elnöki tisztét december végéig betöltő Csehországot, hogy továbbítsa az igényt, és készítsen ütemtervet az eljárás befejezésére. A döntés végső határideje december 19., eddig kell az uniós kormányoknak határozniuk, hogy fennállnak-e még az EU költségvetését fenyegető veszélyek, és emiatt pénzbefagyasztással kell-e sújtani Magyarországot.

Van olyan forgatókönyv, amely szerint a pénzügyminiszterek jövő kedden esetleg hajlandóak lennének rábólintani a 2300 milliárd forintos támogatási programra, ha a magyar kabinet elállna a Ukrajna megsegítését szolgáló 18 milliárd eurós közös hitelfelvétel és a globális társasági minimumadóra vonatkozó megállapodás bojkottjától.

 

Mindkét döntéshez a tagállamok egyhangú jóváhagyása kell, és mindkét dosszié szerepel a jövő keddi tanácskozás napirendjén.

Ha az Orbán-kormány nem tágítana és ragaszkodna a vétókhoz, akkor nem valószínű, hogy december 6-án döntés lesz a helyreállítási terv szuperfeltételek teljesítéséhez kötött jóváhagyását kezdeményező bizottsági előterjesztésről.