Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő bejelentette. hogy újra kinyithatnak az éttermek az országban – derült ki a Business Insider Polska jelentéséből. Két fontos dátumot is megjelölt. Május 15-től a teraszokat nyithatják ki, május 29-tól pedig már a belső tereket is. Természetesen a terhelési határ és az egészségügyi szabályok betartása elengedhetetlen. A terhelési határ azt jelenti, hogy csak a beférő vendégek 50 százalékát fogadhatják május 29-től is.

A miniszterelnök kiemelte, hogy csak akkortól nyitnak, ha az általános oltottság eléri a lakosság megfelelő ellenállási szintjét a koronavírus ellen. Jó példa erre az USA és Nagy-Britannia, ahol olyan széles körben folytak és folynak az oltások, hogy a gazdaság különböző ágazatainak működéséhez vissza lehetett térni. Az egész gazdaság megújításáról Morawiecki óvatos optimizmussal beszélt. Úgy véli, hogy a koronavírus-járvány ügyében az ország túl van a legrosszabbon.

Szemben Magyarországgal az éttermek felkereséséhez nem kell védettségi igazolvány - amit a lengyelek csak covidútlevélnek hívnak -, mivel náluk ilyen igazolást még nem is vezettek be. A miniszterelnök szerint ebben a kérdésben nagy a nyomás rajtuk, de a kormány álláspontjának kialakítását az unió más országainak döntése is befolyásolja. Tisztában vannak azzal, hogy a többi uniós állam korlátozásokkal akadályozhatja a lengyel állampolgárok mozgását.