Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Oleg Tinkovnak elmondása szerin elege lett abból, hogy egy olyan országgal hozzák kapcsolatba ami „napi szinten embereket gyilkol.” Az 54 éves milliárdos már jó pár éve nem él Oroszországban, de reméli, más prominens oroszok is követni fogják tettét – írja az Al Jazeera.

Tinkov alapította az online Tinkoff Bankot, ami Oroszország egyik legnagyobb, mintegy 20 millió ügyféllel rendelkező hitelezője. Emellett 35 százalékos tulajdonosa volt a ciprusi székhelyű TCS Group Holdingnak, és több különböző szektorban vannak/voltak vállalkozásai, amelyek többnyire szintén a Tinkoff márkanév alatt futnak.

Tinkov állampolgársága visszaadásával és mások erre való ösztönzésével próbálja tovább gyengíteni Vlagyimir Putyin rendszerét és gazdaságát, remélve, hogy ezzel is hozzájárul az orosz vereséghez. A lemondásról elvileg Instagram-oldalán adott hírt hétfőn, de kedden már nem volt látható a bejegyzés.

Tinkov már áprilisban őrültnek nevezte a Putyin által indított háborút, és arról beszélt, hogy az oroszok 90 százaléka elítéli a háborút. Mára már tisztának tűnik, hogy ez a szám jóval alacsonyabb, de Tinkov azóta is állítja magáról, hogy sosem volt oligarcha, és minden sikerét állami támogatások nélkül érte el.

Duplán áldozat

A New York Timesnak adott interjújában elmondta, hogy akkori kiszólásáért nagyjából 3 százalékos piaci áron kellett eladnia a TCS Group Holding meglévő tulajdonosi részét, és hogy hiába küzdötte le a leukémiát, most Putyin emberei törhetnek az életére. Bankjának vezérigazgatói posztjáról már 2020-ban lemondott, és egykori cége elhatárolódott kritikus kijelentéseitől.

Tinkov mindezek ellenére márciusban maga is rákerült a brit szankciós listára, és befagyasztották az Egyesült Királyságban jegyzett vagyonát. Korábban Londonban le is tartóztatták, mivel az USA-ban adócsalás vádja miatt volt érvényes elfogató parancs ellen. Végül óvadék ellenében engedték szabadon.