Aggodalmát fejezheti ki hamarosan az Európai Központi Bank (EKB) az olasz kormány által a bankok nyereségére kivetett adó miatt, amelyet nemrég jelentettek be teljesen váratlanul – tudta meg a Corriere della Sera olasz napilap.

Az EKB valószínűleg azért fogja bírálni a kormányt, hogy sem az olasz jegybankot, sem az EKB-t nem tájékoztatták az új adó bevezetéséről. Pedig ezt az uniós szabályok egyértelműen előírják.

A lap információ szerint figyelmeztetni fogják őket, hogy ez a lépés gyengítheti és alááshatja a helyi bankok és az egész gazdaság pénzügyi stabilitását.

A Corriere della Sera, a La Republicca és a La Stampa olasz lapoknak adott interjújában Meloni úgy vélekedett, hogy az adó „kényes kérdés”, és nem büntetni akarja a bankszektort.

Mint mondta, újra megtenné, mert abban hisz, hogy „a helyes dolgokat meg kell tenni”. Hozzátette, a döntést egyedül hozta meg.

A gazdasági minisztérium múlt kedden késő este közölte, hogy a 40 százalékos bankadó a bankok magasabb kamatokból származó nyereségét célozza meg egy egyszeri adóztatással, ami nem haladná meg a pénzintézetek teljes állományának 0,1 százalékát.