A Dr. Milan Jovanović Batut közegészségügyi intézet közölte, hogy csütörtökkel bezárólag Szerbiában 23 nyugat-nílusi lázzal fertőzött beteget regisztráltak - adta hírül a vajdasági Szabad Magyar Szó. A közlemény szerint egy haláleset hozható összefüggésbe a megbetegedéssel.

Négy fertőzöttet a közép-bánáti körzetben, ötöt Dél-Bánátban, hármat Dél-Bácskában, egyet a szerémségi körzetben és 10-et Belgrádban regisztráltak. Szerbiában először 2012-ben fedezték fel a nyugat-nílusi láz vírusát, és 2021-ig összesen 1050 személy kapta el a fertőzést.

Szúnyogok terjesztik

Korábban három szerbiai városban mutatták ki szúnyogokban a nyugat-nílusi lázat okozó vírust. Sajtóhírek szerint Belgrád és Požarevac mellett Pancsován voltak fertőzött egyedek. A nyugat-nílusi láz vírusát az őshonos Culex pipiens fajtájú szúnyogok terjesztik.

Tavalyelőtt, 2020-ban, nyolc év után először fordult elő, hogy Szerbiában egyetlen megbetegedést sem jegyeztek, annak ellenére, hogy 11 városban mutatták ki a kórokozót a vérszívó rovarokban, Európa-szerte pedig 308 személy betegedett meg. Tavaly, 2021-ben azonban újra betegített meg embereket a vírus.

A vírus szúnyogcsípéssel terjed, és a fertőzöttek 80 százalékánál semmilyen tünetet sem okoz. A fertőzött személyek mintegy 20 százalékánál influenza-szerű tünetek jelentkeznek: hőemelkedés, fejfájás, izom- és ízületfájdalom, enyhe kiütések vagy nyirokcsomó-megnagyobbodás. Néhány esetben léphetnek fel súlyos komplikációk.