Az uniós szankciók hatályon kívül helyezését követeli az Európai Bíróságtól az orosz Országos Elszámolási Értéktár (NSD), valamint azt, hogy a felmerülő jogi költségeket hárítsák az Európai Unió 27 tagállamára – írja a Reuters.

Az NSD a moszkvai tőzsde tulajdonában áll, és kulcsfontosságú az orosz pénzügyi életben: közvetítő szerepet játszik a nemzetközi piacokon. Az EU többek között erre az orosz intézményre is szankciókat vetett ki június elején azzal a céllal, hogy korlátozzák Oroszország hozzáférését a globális pénzügyi infrastruktúrához és elzárják az orosz befektetőket az Oroszország joghatóságán kívül eső értékpapírjaiktól, miután az ország februárban megtámadta Ukrajnát.

Az NSD még augusztus 12-én nyújtotta be a keresetet az Európai Bíróságon, de akkor még nem közölt részleteket, pontos követelései csak a hétfői beadványból derültek ki. Az intézmény szerint a szankciókat megalapozatlan állításokra hivatkozva vetették ki, majd az Európai Unió Tanácsa sem állt elő elfogadható bizonyítással, így a retorziók jogszerűtlenek.

Az orosz eurókötvény-kibocsátok közben már új értékpapírok kibocsátásába kezdtek, hogy pótolják a külföldön rekedteket. A Gazprom állami energetikai vállalat például hétfőn cserélt 750 millió euró értékű eurókötvényt új kötvényre.