Ha a norvég parlament elfogadja a javaslatokat, akkor megszüntetnék azokat a levonásokat, amelyek egyes közgazdászok szerint az olajipari cégek túlzott kockázatvállalását ösztönzik, és csökkentenék a feltárási költségek visszatérítését is. A javaslat értelmében az olajipari cégek által fizetett különadó-kulcs a jelenlegi 56 százalékról ténylegesen 71,8 százalékra emelkedik, de a teljes adókulcs 78 százalék maradna.Norvégia kormánya az olaj- és gázipari cégek adóztatásának átalakítását javasolta egyes ösztönzők eltörlésével - jelentette be kedden meglepetésszerűen, tovább hevítve ezzel az ország vezető iparágának jövőjéről folyó választások előtti vitát.

Emellett fokozatosan megszüntetnék a feltárási költségek visszatérítési rendszerét, amelyet 2005-ben vezettek be a pénzügyi kockázat csökkentése érdekében, különösen a kisebb szereplők számára, valamint a feltárások ösztönzése érdekében.

"Ugyanakkor biztosítjuk, hogy a vállalatok kiszámítható keretfeltételekkel rendelkezzenek" - mondta Jan Tore Sanner pénzügyminiszter, aki szerint ha ezek a tényezőket kiiktatják, akkor az olajvállalatokat is racionálisabb döntésekre kényszerítenék. A Reuters megjegyzi, hogy Norvégia Nyugat-Európa legnagyobb olaj- és gáztermelője, a norvég kontinentális talapzaton működő vállalatok közé tartozik az Equinor, a Shell, a TotalEnergies, a ConocoPhillips, valamint az Aker BP és a Lundin Energy.

A parlament tavaly átmeneti ösztönzőket vezetett be az olajipari cégek számára, hogy a koronavírus-járvány idején a nyersolaj árának zuhanása közepette tovább fejlesszék a tartalékokat. Bár a lépés új olaj- és gázipari fejlesztési tervek rohamát váltotta ki, megőrizve az ipari alvállalkozók munkahelyeit szerte Norvégiában, a túlberuházás veszélyét is magában hordozza, mivel a költségeket a vállalatokról az adófizetőkre hárítják.

Az Equinor, Norvégia legnagyobb olajvállalata, amely többségi állami tulajdonban van, a Reutersnek azt mondta, hogy nem tudott előre a bejelentésről. "Ezek átfogó változások az adórendszerben, és több időre van szükségünk ahhoz, hogy megértsük ezeket" - mondta Sisel Rinde, a vállalat szóvivője.

Egyes elemzők szerint sem volt azonnal világos a teljes hatás.

A környezetvédők üdvözölték a javasolt adóváltoztatásokat.

A tengeri olajkitermelők új adóztatása azért is érdekes kérdés Norvégiában, mert az ebből befolyt pénzre alapul az ország állami nyugdíjalapja is.