Az elmúlt 20 évben 2019 szeptembere és 2020 október között volt a legmagasabb a permafroszt hőmérséklete a svájci Alpokban. Vagyis az állandó hóhatár feletti területeken is melegebb volt, ami sokszor jár a gleccserek visszahúzódásával, de a síszezon is rövidebb az alpesi országban. 

Ennek fényében meglepő, hogy a vasárnapi népszavazáson, amely épp a klímavédelemről szólt, a svájci választók 51,6 százaléka utasította el az új CO2-kibocsátásról szóló javaslatot. Az eredmény különösen meglepő, mivel vereséget jelentett a svájci kormány számára, amely támogatta az új törvényt, amely olyan intézkedéseket tartalmazott, mint az autóüzemanyagra kivetett pótdíj emelése és a repülőjegyekre kivetett illeték bevezetése - írja a Reuters.

Simonetta Sommaruga környezetvédelmi miniszter szerint az elutasítás azt jelenti, hogy Svájc számára "nagyon nehéz lesz" elérni azt a 2030-ig kitűzött célt, hogy a szén-dioxid-kibocsátást az 1990-es szint felére csökkentse, és 2050-re nettó kibocsátás-semlegessé váljon. "A mai nem nem az éghajlatvédelemre, hanem arra a törvényre mondott nemet, amelyről szavaztunk" - mondta Sommaruga egy sajtótájékoztatón, védve a kormány becsületét, jelezve, hogy sokan szeretnék megerősíteni az éghajlatvédelmet, csak éppen nem ezzel a jogszabállyal, így másik irányt keresnek majd.

A kormány arra törekeszik majd az ígérete szerint, hogy olyan nem vitatott intézkedéseket terjesszen ki, mint az üzemanyag-importőrökre kivetett illeték, amely az éghajlatvédelmi projektekbe való beruházásra vonatkozik, és megpróbál új konszenzust kialakítani a lakossággal az éghajlat-politikáról.

Szintén elutasították azt a javaslatot, amely szerint Svájc a világon csak a második olyan ország lett volna, amely teljesen betiltotta volna a mesterséges növényvédő szereket, valamint egy másik javaslatot, amely ezek használatának csökkentésére irányult volna azáltal, hogy a támogatásokat átirányítják a vegyszereket már nem használó gazdáknak. A támogatók azzal érveltek, hogy a növényvédő szerek egészségügyi kockázatokkal járnak, míg az ellenzők azt állították, hogy a növényvédő szerek betiltása drágább élelmiszerekhez, a svájci élelmiszerfeldolgozó-ipar munkahelyeinek megszűnéséhez és az importtól való nagyobb függőséghez vezetett volna.

A Covid-19 világjárvány idejére a vállalkozásoknak pénzügyi támogatást nyújtó ideiglenes törvényt támogató külön népszavazást, valamint a rendőrségnek a terrorizmus elleni küzdelemhez többletjogosítványokat biztosító törvényt a szavazók 60, illetve 57 százaléka támogatta.