Klaus Müller egy düsseldorfi fórumon kifejtette, hogy a viszonylag enyhe időjárásnak, a lakossági és az ipari fogyasztók megtakarításainak, valamint a feltöltött gáztárolóknak köszönhetően Németország eddig jól vészelte át a telet, ezért már nem számolnak azzal, hogy előfordulhat gázhiány az évszak végéig.

„Ugyanakkor tovább kell csökkenteni a gázfogyasztást, a tárolókat pedig a következő télre készülve ismét fel kell tölteni. Az lenne a legjobb, ha a piaci mechanizmusok automatikusan gondoskodnának az ellátás biztonságáról, ha viszont ez nem elérhető, meglehet, hogy új törvényt kell kidolgozni a gáztárolás szabályozásáról” - tette hozzá a hatóság vezetője.

Az Ukrajna elleni orosz támadással összefüggésben tavaly megszigorított - a tárolók üzemeltetőit decemberre 90 százalékos töltöttségi szint elérésére kötelező - törvényen kívül nincs eszköz, amely készletezésre sarkallná az üzemeltetőket, és a jogszabály 2025-ben lejár.

Ezért a - kilencvennapos stratégiai tartalék állandó tárolását jelentő - kőolajkészletezéssel szerzett jó tapasztalatok alapján mérlegelni kell azt a lehetőséget, hogy földgázból is fel lehetne halmozni startégiai tartalékot nemzeti, vagy akár európai szinten

- mondta a Bundesnetzagentur vezetője.

A Rajna-, és Ruhr-vidéki gazdasági újságírók fórumáról beszámoló portálok kiemelték, hogy a mintegy 23 milliárd köbméter kapacitású - az EU gáztároló kapacitásának negyedét kitevő - németországi tárolók üzemeltetői eddig azzal érveltek a készletezés ellen, hogy az orosz földgázimport folyamatossága miatt nincs szükség a többletköltséggel járó óvintézkedésre.

Egyoldalú orosz gázfüggőség helyett diverzifikáció

Az ukrajnai háború előtt Németország földgázfelhasználásának bő 50 százalékát fedezte orosz importból. Moszkva a háború kezdete óta fokozatosan visszafogta, majd beszüntette a Németországba irányuló exportot, annak ellenére, hogy a háború miatt Oroszországgal szemben bevezetett európai uniós büntetőintézkedések nem érintik a földgázkereskedelmet.

Az Oroszországot Németországgal közvetlenül összekötő Északi Áramlat-1 vezeték augusztus végi leállításával 2022 szeptembere volt az első olyan hónap az oroszországi import kezdete, 1972 óta, amikor nem érkezett Németországba földgáz közvetlenül Oroszországból.

A Bundesnetzagentur adatai szerint az orosz import kiesését egyelőre sikerül ellensúlyozni a diverzifikációval, új beszerzési források bevonásával. A hatóság legutóbbi, keddi jelentése szerint a németországi gázellátás stabil, az ellátási helyzet kevésbé feszült, mint a tél elején, a földgáztárolók töltöttségi szintje pedig 79,82 százalékos.