Zorana Mihajlović a szerbiai kormány miniszterelnök-helyettese, energetikai miniszter a Kopaoniki Üzleti Fórumon kijelentette, az állam még nem gondolkodik azon, hogy kivásárolja a Szerbiai Kőolajipari Vállalat (NIS) orosz részvényeit - idézte a Tanjug hírügynökség tudósítását a vajdasági Szabad Magyar Szó.

Szerbiába két irányból érkezik földgáz, és nagy gondban lennénk, ha csak az Ukrajna és Magyarország felőli útvonal maradt volna meg. Megépült a Balkáni Áramlat nevű vezeték, amin keresztül Bulgáriából is érkezik földgáz Szerbiába.

Az udvarnoki gáztározót feltöltötték, így ha újabb problémák vetődnének fel, és nem érkezne földgáz, használhatnák ezt a tározót, más energiahordozókkal helyettesíthetnék a földgázt vagy vehetnének Európa más gáztározóitól gázt. A politikus nem hiszi, hogy az ipar és a lakosság földgáz nélkül marad.

Az orosz Gazprom a NIS részvényei 56,15 százalékának a tulajdonosa, 29,87 százalék pedig a szerb államé. A többi részvény az ország lakosaié, a vállalat foglalkoztatottjaié, kisebb részvényeseké.

 

Az orosz-ukrán háborúval kapcsolatos fejleményeket ezen a linken követheti.