A halasztást Enrique Mora európai uniós és Abbász Aragcsi iráni főtárgyaló is megerősítette - írja az MTI.

Az iráni állami televíziónak nyilatkozva Aragcsi felhívta a figyelmet arra, hogy minden korábbinál közelebb kerültek a megállapodáshoz. Az iráni küldöttség még vasárnap visszatér Teheránba, és egyelőre nem világos, mikor indulnak újra az egyeztetések az osztrák fővárosban.

Mora reményei szerint a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséghez (NAÜ) és Teherán meghosszabbítja az iráni nukleáris létesítmények ellenőrzésére vonatkozó egyezséget, amelynek hatálya június 24-én jár le.

A keményvonalasnak tartott Ebrahím Raíszi aratott győzelmet a pénteki elnökválasztáson, és augusztusban veszi át az elnöki hivatalt az atomalku támogatójaként számon tartott Haszan Róhánitól. Megfigyelők szerint azonban kicsi a valószínűsége annak, hogy mindez megakasztaná Irán arra irányuló erőfeszítéseit, hogy visszaállítsák az atomalkut és feloldják a gazdaságot fojtogató szankciókat.

"Amennyiben a megállapodást sikerül véglegesíteni, amíg Róháni még hatalmon van, Raíszit nem bírálhatják a keményvonalas támogatói amiatt, hogy engedményeket tett a Nyugatnak" - nyilatkozta egy névtelenséget kérő iráni tisztségviselő a Reuters brit hírügynökségnek. "És persze Róhánit, nem pedig Raíszit fogják hibáztatni, ha gondok merülnek fel a megállapodás körül" - hangsúlyozta az illetékes. Hozzátette, hogy az iráni tárgyalóküldöttség a jelenlegi összetételben megmarad még Raíszi elnökségének első hónapjaiban is.

"A Raíszi által kiválasztott külügyminiszter személye fogja majd feltárni, hogy mi lesz az új kormány külpolitikája" - mondta egy másik tisztségviselő, szintén a Reutersnak. Kijelentette, hogy mindemellett az ország nukleáris politikájáról nem a kormány, hanem Ali Hámenei legfelsőbb vezető dönt, akinek beleszólása van minden stratégiai jelentőségű kérdésbe.