Stoltenberg és Duda kedden a közép-lengyelországi Lask városa mellett működő légibázisra látogatott, és ott tartott sajtótájékoztatót.

A harci repülőgépek esetleges ukrajnai szállítását és lengyelországi repülőterek igénybevételét tudakoló újságírói kérdésre reagálva Stoltenberg elmondta: a NATO szolidárisan kiáll Ukrajna mellett, humanitárius és fegyverszállítmányokat is küld neki. Hangsúlyozta azonban, hogy a szövetség nem akar a konfliktus részese lenni. 

"Ezért nem áll szándékunkban bármilyen fegyveres erő küldése Ukrajnába, és repülőket sem küldünk az ukrán légtérbe"

- mondta a NATO-főtitkár az MTI szerint.Ezzel összhangban nyilatkozott Andrzej Duda, aki közölte: harci repülőgépek küldése a NATO beavatkozását jelentené az Ukrajnában zajló konfliktusba, amelynek az észak-atlanti szövetség nem részese.

A lengyel sajtó kedden ukrán forrásokat idézett, melyek szerint Lengyelország, Bulgária és Szlovákia összesen 70 harci repülőgépet adna át Ukrajnának, Lengyelország pedig a területén lévő légibázisairól lehetővé tenné ukrán pilóták felszállását. Duda elmondta: a tárgyalásokon az ukrajnai háborún kívül a NATO keleti szárnyának megerősítéséről is egyeztettek. Bejelentette: az európai biztonság, és a NATO keleti szárnyának megerősítéséről az észak-atlanti szövetség júniusi madridi csúcstalálkozóján döntenek.

Stoltenberg kijelentette: Vlagyimir Putyin orosz elnök "a brutális és teljesen indokolatlan ukrajnai invázióval lerombolta az európai békét". Elfogadhatatlannak nevezte Oroszország cselekedetét, melyet, mint hozzátette, Fehéroroszország tesz lehetővé. Szorgalmazta az orosz erők azonnali visszavonását Ukrajnából, valamint azt, hogy Oroszország "jóakaratának bizonyítékaként térjen a diplomácia útjára". A NATO főtitkára megerősítette, hogy a NATO kiáll az észak-atlanti szerződés kollektív védelemről szóló 5. cikke mellett. Stoltenberg újból elmondta: "Védeni fogjuk a NATO-tagországok területének minden centiméterét". 

Az Ukrajnával kapcsolatos legfontosabb híreket ezen a linken olvashatja.