Több mint 300 éve nem látott mértékben zsugorodott a brit gazdaság a pandémia első évében, 2020-ban - közölte a felülvizsgált adatokra hivatkozva a brit statisztikai hivatal (ONS) hétfőn. A bruttó hazai termék (GDP) 11 százalékos visszaesése a 1709-es "nagy fagy" óta a legnagyobb visszaesés - írja az MTI.

Az egészségügy és a kiskereskedelem hozzájárulása a gazdaság teljesítményéhez alacsonyabb volt, mint a korábban közölt adatok, a felülvizsgált és az előzetes számok közötti 1,7 százalékpont az eddig legnagyobb különbség a statisztikai hivatal történetében.

A végleges adatok szerint ezzel a brit gazdaság teljesített a leggyengébben a világ legfejlettebb gazdasága közül és alulmúlta a spanyol kibocsátást, amely a járvány első évében 10,8 százalékkal esett.

A brit gazdaság kibocsátása 2021-ben visszapattant, éves szinten 7,4 százalékkal emelkedett, ezzel novemberben érte el a válság előtti szintet.

A brit jegybank (Bank of England) augusztus 4-i kamatdöntő ülésén - amelyen 27 éve nem látott, 50 bázispontos kamatemelésről döntöttek - arra figyelmeztetett, hogy a gazdaság az idei negyedik negyedévtől recesszióba süllyedhet, és a zsugorodás a jövő év egészére áthúzódik.

A City londoni elemzőház hétfőn közzétett prognózisa szerint az energiaárak megugrása miatt januárban az éves infláció 18 százalékra ugorhat, amelyre utoljára 1976-ban volt példa. Az inflációs folyamatok kordában tartásához az elemzőház közgazdászai szerint a jegybanknak 6-7 százalékra kell emelnie az alapkamatot a jelenlegi 1,75 százalékról.