Korábban jellemezően 5-6 évente indult új kamatemelési ciklus az USA-ban, általában mindegyik komoly piaci lufiba torkollott. Ennek oka, hogy nem sikerült a Fednek eltalálnia az ütemet. Most viszont az alapkamat már 2008 vége óta a nulla közelében áll.

A régi dilemma újra itt van: lehet-e monetáris szigorításba kezdeni akkor, amikor otthon minden rendben van, a világban viszont más a helyzet. A Fed döntéshozói által leginkább figyelt munkaerőpiac egyre feszesebb - gyakorlatilag nincs olyan indikátor, amely rosszul festene -, itt zöld a lámpa a kamatemelés előtt - véli Forián-Szabó. Ráadásul a munkapiac és a Fed ciklusai soha nem mozogtak együtt igazán.

Úgy látja, hogy a jegybank jól előkészítette a terepet a szigorításhoz. Jó hír, hogy a válság nyomán összeomlott - a válságot is felerősítő - ingatlanpiac is meggyógyult. Bár még alatta jár a szektor a tíz évvel korábbi csúcsértékének, egyre jobba közelít ahhoz. Meg lennék döbbenve, ha a jövő szerdán nem lépne a Fed - fogalmazott a befektetési igazgató. A kamatemelés mellett szól, hogy az év utolsó napjaiban, a kisebb volumenek miatt is könnyebb a piacokat befolyásolni.

Ami miatt esetleg még mindig lehet hezitálni, az az, hogy továbbra sincs infláció - amíg a teljes infláció nulla közeli, a maginfláció pedig egy százalék felett jár. Ennek oka, hogy igencsak lent járnak az energia- és nyersanyagárak, valamint a dollár erősödésbe kezdett. Eközben viszont az európai, a japán és az angol jegybank egyaránt nyomja az élénkítő gombot, egyelőre fel sem merül, hogy kamatot emelnének.

Rossz hír, hogy a fejlődő gazdaságok eladósodott helyzetben várják a a Fed kamatemelését. A szakember szerint jó esetben soft landing lehet ebből, ám ez a kevésbé valószínű verzió. Ma már az amerikai jegybank ettől nem teljesen tekinthet el, ugyanis a fejlődők hard landingje az USA-ra is visszaüt. A korábbi szigorító ciklusokban különbözően alakult a fejlődő piacok vonzereje, ezért ez nem segít a mostani előrejelzésben. Az utóbbi egy évben kevesebb tőke megy a fejlődő gazdaságokba.

Közép-Európa kevésbé van kitéve a kamatemelés kockázatainak

Jó hír, hogy a fejlődők közül Közép-Európa van a legkevésbé kitéve a Fed-kamatemelés kockázatainak. Ennek okai: kiegyensúlyozott a növekedés, a régió nyersanyagimportőr, stabilak a devizák, alacsony az infláció, nincsenek külső egyensúlyi problémák, az adósságszintek alacsony (cseh) avagy kezelhetőek (magyar, lengyel), továbbá a térség az eurózónás kamatkörnyezethez áll közelebb. Sokat segítenek az érkező uniós források is - tette hozzá a szakember.

A kamatemelés folytatását egyelőre nehéz prognosztizálni. A szakember szerint a szerdai kamatemelés mellett "bocsánatot is kér majd" a Fed, azaz galamblelkű lesz és nagy visszafogottságot mutat majd a folytatással kapcsolatban. Így viszont a korábbinál sokkal óvatosabb kamatemelési pálya várható - mondta a Pioneer befektetési igazgatója. A kamatemelési ciklusok kezdetekor nem ritka a dollárerősödés, de nem akkora, mint ami az utóbbi egy évben volt.