Az előző hónaphoz mérve átlagosan 0,8 százalékkal voltak magasabb az árak. Az inflációt leginkább az üzemanyagok (16,5 százalék) és a dohányáruk (19,5 százalék) árának emelkedése befolyásolta. Márciushoz viszonyítva drágultak az alkoholos italok, a frissítők, a dohányáruk és az élelmiszerek is – közölte Pavla Sedivá, a statisztikai hivatal szakigazgatója.

 Az áprilisi áremelkedés magasabb a vártnál, az elemzők 2,7 százalékos inflációra számítottak a márciusi 2,3 százalék után.

Tavaly júliustól idén márciusig az infláció folyamatosan csökkent Csehországban. Szakértői vélemények szerint májusban is gyorsulni fog az infláció, mert a hónap közepén hosszabb idő után kinyithat az összes kiskereskedelmi bolt, és nagyon valószínű, hogy sok helyen emelik az árakat.

Piaci elemzők az idén három százalék körüli éves átlagos inflációval számolnak. A cseh statisztikai hivatal kedden az export- és az importárak márciusi alakulásáról is beszámolt. A kiviteli árak 2,5 százalékkal, a behozataliak pedig 1,6 százalékkal emelkedtek éves összevetésben.

Magyarországon áprilisban az év/év infláció 5,1 százalék volt, míg a maginfláció és az indirekt adóktól szűrt maginfláció 3,1 százalékon alakult. Az előző hónaphoz képest az infláció 1,4 százalékponttal, míg a maginfláció 0,3 százalékponttal emelkedett.