Átlépett egy fontos mutatószámot a föld légkörének szén-dioxid-tartalma - írta a BBC a Meteorológiai Világszervezet (WMO) jelentésére hivatkozva. Az időjárási adatgyűjtés kezdete óta először az üvegház hatású gáz tartósan a 400 részecske/milliós szint fölé került.

A 400 ppm azt jelenti, hogy a levegő minden egymillió molekulájában 400 szén-dioxid-molekula lebeg, a szint tartós átlépése pedig azt, hogy várhatóan 2016 lesz az az év, amikor egész éven át a 400-as ppm érték felett marad a koncentráció mértéke.

El Nino

Az áttörés azért eshetett éppen erre az évre, mert 2015 végétől erős El Nino-hatás érvényesült. Ez az időjárási anomália karácsony táján alakul ki a Csendes-óceán felett, amikor az északi félteke az átlagosan jobban felmelegedik. Hatására a világ egyes részeire szárazság köszönt, míg máshol szokatlanul esőssé válik az idő.

Az El Nino okozta szárazság csökkentette az a zöld felületet és azt időszakot, amikor a növények elvonják a légkörben lévő szén-dioxidot, emellett a forróság okozta erdőtüzek az átlagosnál több üvegház hatású gázt juttattak a légkörbe.

Réges-régen a Földön

A másik tényező az emberi tevékenység. A WMO szerint emiatt az elmúlt tíz évben hosszabb-rövidebb ideig már időnként átlépte a 400 ppm-es szintet a levegő szén-dioxid-tartalma. Az elmúlt két évben, 2014-ben és 2015-ben ugyanakkor meglehetősen stabil volt ez a mutató.

A meteorológusok véleménye szerint utoljára három-ötmillió évvel ezelőtt volt tartósan 400 ppm felett a szén-dioxid mennyisége, az 1800-as év előtt nagyjából 280 ppm körül lehetett a koncentráció.

Nem lesz jó

A WMO jelentése nem sok jóról számol be más üvegház hatású gázok esetén sem. Például a metán 2015-ös szintje 2,5-ször volt magasabb az ipari forradalom előttinél. 1990 és 2015 között 37 százalékkal nőtt a globális felmelegedésért felelős gázok mennyisége a légkörben az ipari, a mezőgazdasági és a háztartási tevékenységek miatt.

A szakértők azzal számolnak, hogy néhány nemzedéknek a mostanra kialakult magas szén-dioxid-koncentrációban kell leélnie az életét.