Andrzej Duda lengyel államfő megvétózza a médiatörvény módosítását, aminek parlamenti beterjesztésével és elfogadtatásával a lengyel kormány kivívta az amerikai politikai elit rosszallását - derül ki az onet.pl cikkéből, amely az elnöki palotából kiszivárgó hírekre hivatkozik. A változtatást a kormánykoalíció vezető ereje, a Jog és Igazságosság (PiS) találta ki. E szerint a lengyel médiában működő vállalatoknak nem lehet olyan többségi tulajdonosuk, amelynek székhelye nem az európai gazdasági térségben van.

A kormánypárt arra hivatkozott, hogy így akarja megakadályozni az orosz befolyás esetleges kialakulását, ám az USA-ban úgy látták, hogy a törvénymódosítás a TVN tévétársaság ellen irányul, amelynek többségi tulajdonosa az amerikai Discovery International. A nyugati tulajdonos kiszorításának célja külső megfigyelők szerint a független média további visszaszorítása lett volna. Ez váltotta ki a washingtoni adminisztráció és a Kongresszus számos képviselőjének haragját.

A kiszivárgó hírek szerint a lengyel elnök magas szinten tárgyalt a konfliktusról amerikai politikusokkal, például kongresszusi képviselőkkel. A törvénymódosítás átment a parlamenten, ám szenátus ellenzéki többségű, így visszaküldheti azt a Szejm elé, továbbá elnöki jóváhagyást igényel. Ez nyitotta ki azt a vészkijáratot, amelyen a lengyel kormány, illetve Jaroslaw Kaczynski, a PiS elnöke kihátrálhat a kellemetlenné ügyből. A kiszivárogtatás szerint megállapodtak arról, hogy Duda megvétózza a jogszabályt, így az nem lép életbe, és a parlament módosíthatja.