Nagy-Britanniában kormányválság van, az is marad, de egyelőre a megszokott módon, amelyben tehát Theresa May miniszterelnök nem a kormányt, hanem a kormányválságot menedzseli - azt viszont remekül - fogalmazott Kovács Krisztián a Concorde blogján.

Az EU és Nagy-Britannia közötti tárgyalásokat sem zavarhatják meg a lemondások - ugyanis brexittárgyalások valójában nincsenek. A most lemondott David Davis egy sajátosan értelmezett négyórás munkakörben dolgozgatott a szívének oly kedves kilépésen, amennyiben idén fél év alatt összesen 4 olyan órát talált a naptárában, amelyet Michel Barnier-val, az EU brexit-főtárgyalójával folytatott megbeszélésekre fordított értékes idejéből.

Ennél nincs lejjebb, a korábbi nyilatkozatai alapján sokkal kompromisszumkészebb, fiatal -  mellesleg feketeöves karatés - Dominic Raab egyetlen munkanapján ráverhet Davis tárgyalási eredményeire - ha vannak ilyen ambíciói.

A brexit halad a maga tehetetlenségénél fogva a végkifejlet felé, a mind Európának, mind Nagy-Britanniának borzalmas károkat okozó folyamat visszafordításához vagy kevésbé fájdalmas mederbe tereléséhez megalapozott reményeket nem fűzhetünk - véli Kovács.

Úgy látja, hogy az igazi baj továbbra is az EU-val szembeni tárgyalási pozíció hiánya. A múlt hét végén kikalapált May-terv lényege, hogy olyan vámuniót kérnek az EU-tól, amit nem hívnak vámuniónak, nem fogadják el az Európai Bíróság kompetenciáját, és fenntartanák maguknak a jogot, hogy harmadik felekkel szabadon köthessenek kereskedelmi egyezményeket.

Azonban ez - a korábbiakhoz képest sokat csökkentett - program is csupán egy állomás a realitásokkal való szembesülés rögös útján - hangzik a konklúzió.

Fotó forrása: AFP photo/Philippe HUGUEN.