A makaói rendőrség 11 személyt tartóztatott le egy nyomozás keretében, amelyben egy illegális szerencsejáték-szervezésre és pénzmosásra létrehozott szindikátus működtetésével gyanúsítják a letartóztatottakat - írja a CNBC. Az akció előtt egy nappal a rendőség kihallgatta Alvin Chau üzletembert, aki arról ismert, hogy dúsgazdag embereknek szervez szerencsejáték-túrákat a Kína különleges gazdasági övezeteként működő városba.

Makaót tartják Ázsia Las Vegasának, miután meggazdagodott a szerencsejáték-szervezésből. A város  nagysága Budapest területének kevesebb mint negyede, de olyan sokan keresik fel, hogy a világ egyik lesűrűbb népességű területe.

A rendőrség közleménye szerint a letartóztatott személyek online játékokat és telemarketing szolgáltatást üzemeltettek engedély nélkül. Hogy kikről van szó, azt nem árulták el, csak annyi derült ki rendőrségi sajtókonferencián, hogy az egyikük vezetékneve Chau. Nem világos, hogy Alvin Chauról, a Sun City Group Holdings elnökéről van-e szó, akinek másik vállalkozása egyszerűen Suncity néven fut. Ez a legnagyobb "szórakoztatásszervezési" szolgáltató a térségben, amely VIP ügyfeleknek szervez szerencsejátékokat Ázsia-szerte.

Az ilyen cégek hajtják fel a jól fizető ügyfeleket a kaszinóknak, hitelt szerveznek nekik és kezelik az adósságaikat. A Suncity nem kommentálta a hírt, a Sun City Group Holdings nem válaszolt a sajtómunkások megkereséseire, a rendőrség szintén nem óhajtotta megerősíteni a személyek egyezését vagy eltérését. Vencsu városának hatóságai arról számoltak be, hogy Alvin Chau egész hálózatot formált szórakoztatásszervező vállalkozásokból, amelyek a kínai szárazföldről gyűjtöttek jómódú ügyfeleket offshore szerencsejátékokhoz. Ezzel függött össze makaói kihallgatása is.

A Suncity, illetve a szintén Chau tulajdonában lévő Sun Enternainment Group filmprodukciós iroda szükségét látta, hogy közleményben jelezze: minden tevékenységét tovább folytatja, nincsenek pénzügyi problémái.