Mennyibe kerül a magyarországi nagyköveti poszt? címmel közöl cikket a Bloomberg arról, hogy az USA-ban a két nagy pártnál érdemeket szerzett, ám hozzá nem értő embereket neveznek ki nagyköveti posztokra. Az Obama-adminisztráció Colleen Bellt jelölte budapesti nagykövetnek, aki a cikk szerzője, Jeffrey Goldberg beszámolója szerint korábban szappanopera-producerként tevékenykedett. Emellett az elnök újraválasztási kampányának egyik legnagyobb pénzszerzője volt: több mint félmillió dollárt szedett össze főként egyszerű állampolgároktól.

A cikk felidézi Bell kongresszusi meghallgatását, ahol nem tudott értékelhető választ adni John McCain republikánus szenátornak - Barack Obama 2008-as választási ellenfelének - arra a kérdésére, miszerint melyek az Egyesült Államok stratégiai céljai Magyarországgal kapcsolatban. A biztonsági és a kereskedelmi kapcsolatok javításával és néhány nehéz kérdés megvitatásával kapcsolatos általánosságokkal teletűzdelt válasszal McCain nem tudott mit kezdeni.

Goldberg szerint arra a kérdésre, miszerint miért nevezte ki az amerikai kormány magyarországi nagykövetnek Colleen Bellt, a következő választ kellene adni. Ezt a megbízatást nem azért kapta, mert bármit tud Magyarországról, vagy Európáról, vagy a NATO-ról, vagy a volt kommunista országok rendszerváltás utáni történetéről, hanem azért, mert nagy összeget gyűjtött Obama elnök választási kampányához. Az USA-ban kétpárti tradíció, hogy a nagyköveti megbízásokat ilyen emberek kapják.

Jó hír is van

Jó hír a magyaroknak, hogy Bell sikeres, ambiciózus személy, akinek van egy halvány esélye arra, hogy eljusson közvetlenül az elnök színe elé vagy legalábbis a környezetébe - igaz, az utóbbi körbe tartozók közül senkit sem érdekel Magyarország. Emellett kiváló fogadásokat fog rendezni.

Többszintű korrupció fertőzte meg az amerikai elitet - vonja le végső következtetését a Bloomberg cikkírója. A kormányzás és a diplomácia összefonódása, amelyben a nagyköveti posztokat a legnagyobb ajánlatot tevő embereknek adják oda. És ami még sötétebb bugyra a korrupciónak: az amerikaiak választott képviselői úgy érzik, hogy takargatniuk kell kormányuknak ezt a gyakorlatát.

Ezzel arra utalt, hogy Chris Murphy demokrata szenátor a McCain vezette amerikai küldöttség budapesti sajtótájékoztatóján újságírói kérdésre felelve azt mondta, szerinte erős nagykövet lesz Bell, akivel szívesen együtt dolgozna a jövőben.